Enis Berberoğlu'na verilen hapis cezası bozuldu: ‘Bilinenden sır olmaz’

Tutuklu CHP milletvekiline verilen 25 yıl hapis kararını İstinaf Mahkemesi bozdu. Gerekçe: Daha önce ifşa edilen bir sır ile casusluk yapılamaz.

CANAN COŞKUN

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na MİT TIR’ları davası kapsamında casusluk suçlaması ile verilen 25 yıl hapis cezası kararını bozdu. Ancak buna rağmen tutuklu yargılanmasının devamına karar verdi. Kararda; hükmü veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, TIR’lardaki mühimmata ilişkin Aydınlık gazetesinde 21 Ocak 2014’te yayımlanan fotoğraf ile ilgili soruşturma dosyasını incelemediği belirtilerek, Aydınlık gazetesinde yayımlanan haber ve görsellerin bu davaya konu görüntülerin bir parçası olup olmadığının tespit edilmesi vere gerekçede buna yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Aydınlık’ta çıkan haberi işaret eden üst mahkeme, “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması ‘casusluk’ suçunun unsurlarının oluşmayacağını” kaydetti. Dava boyunca tutuksuz yargılanan ve her duruşmaya katılan Berberoğlu, kaçma şüphesiyle tahliye edilmedi.

Bu nedenle tutuklanmıştı

MİT TIR’larındaki mühimmata ilişkin haberleri nedeniyle “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’a Mayıs 2016’da 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Kararla birlikte örgüte yardım suçlamasına ilişkin davanın ayrı esas numarası üzerinden yürütülmesine karar verilmişti. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin yargılamanın ilk celsesinde de CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında ‘örgüte yardım’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ iddiasıyla açılan davanın birleştirilmesine hükmedilmişti. Haziran ayında sonuçlanan bu yargılamada Berberoğlu, ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ suçundan 25 yıl hapis cezasına mahkum edilerek tutuklanmıştı.

Oy yönelimi casusluk mu?

Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararında öne çıkan bir diğer husus da yerel mahkemenin, mühimmat görüntülerinin gazetemizde, AKP’nin seçimi kazanmasının önüne geçilmek istendiği için yayımlandığı iddiasına ilişkin değerlendirmeleriydi. İstinaf Mahkemesi, bozma kararında, suçun unsurları yönünden net bir belirleme yapılmadığı kaydedildi. Bir siyasi partinin seçimleri kazanmasını engellemeye yönelik eylemin hangi gerekçelerle casusluk suçunun unsuru olduğunun gösterilmediği, bu nedenle hangi eylemin suçun unsuru kabul edilerek Berberoğlu’nun sorumluluğunun esas alındığının belirsiz bırakıldığı ifade edildi.

‘Lafı bırakın, suçlarını söyleyin’

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekillerinden Barış Yarkadaş, Balıkesir’deki bir etkinlikte tutuklu gazeteciler konusuna değindi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Alman Der Spiegel Dergisi’ne verdiği “Gazetecilerin dokunulmazlığı yoktur” demecine tepki gösteren Yarkadaş, şunları söyledi: “Çavuşoğlu demagojiden başka bir şey bilmiyor. Boş lafı bırak, gazetecilerin suçunu söyle. Haber yazmak, yorum yapmak, tweet atmak mı suç? Dokunulmazlık değil, adalet istiyoruz.” Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının da uzun süredir cezaevinde olduğunu hatırlatan Yarkadaş, “İşsizlik Sigortası Fonu’nun buharlaşan 553 milyon TL’sini Cumhuriyet, Sözcü, Evrensel ve Birgün’ün dışında hiçbir gazete yazmıyor, yazamıyor... Cumhuriyet Gazetesi çalışanları, bu gerçekleri tüm baskılara rağmen halka duyuruyor. İktidar ise halk bu gerçekleri öğrenmesin diye Cumhuriyet’i susturmaya çalışıyor” dedi.

Heyet, Aydınlık’ı böyle aklamıştı

Berberoğlu’nu 25 yıla mahkum mahkeme, karar gerekçesinde, Aydınlık gazetesinde yayımlanan mühimmat fotoğrafıyla ilgili “Nerede çekildiği, içeriğinin ne olduğu dahi ilk bakışta net olarak anlaşılamayan tek kare foto” ifadelerini kullanmıştı. Bu fotoğraf ile sırrın ifşa olmayacağını kaydeden heyet, haberin rivayet veya tahminden öte bir anlam taşımadığını ileri sürmüştü. Aydınlık gazetesi yöneticileri hakkındaki iddianame, heyetin bu gerekçeyi yazmasının ardından mahkemeye yollanmış ve Berberoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı dava ile birleştirilmişti.

CHP Sözcüsü Tezcan: Derhal tahliye istiyoruz

Üst Mahkeme’nin bozma kararının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, şunları söyledi: “Berberoğlu ile ilgili verilen mahkumiyet ve tutuklama kararları hukuka aykırıydı. Başından beri bunu söylüyorduk. İstinaf Mahkemesinin kararı, haklılığımızı ortaya koydu. Yerel mahkemeye adeta ders niteliğinde bir karar verdi. Ancak, tahliye kararı vermemiş olması bir eksikliktir. Kararın hukuka aykırı olduğu açıkça tespit edildikten sonra tutukluluk halinin devam etmesi yeni ve daha bir büyük bir mağduriyete neden olur. Bu nedenle derhal tahliye kararının da verilmesini bekliyoruz.”