Engin Çeber'e işkence yapılmamış
İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra konulduğu Metris Cezaevi'nde hayatını kaybeden Engin Çeber ile ilgili inceleme yapan 2 polis müfettişinin ilk incelemesine göre, ölüm olayında şiddet bulgusunun olmadığı açıklandı. 10 Ekim'de Metris Cezaevi'nde hayatını kaybeden Engin Çeber'in ''işkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğü iddia edilmiş, görgü tanıkları da bu iddiaları doğrulamıştı.
cumhuriyet.com.trMetris Cezaevi'nde Engin Çeber'in ölümünün ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 2 polis müfettişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde inceleme yaptılar. Müfettişler, yapılan inceleme sonucunda, Çeber'in gözaltında 3 sağlık raporu aldığını saptadı. Bu raporları inceleyen müfettişlerin Ankara'ya gönderdiği ilk bilgiler şöyle: "İlki, Engin Çeber gözaltına alındıktan hemen sonra, ikincisi 24 saat sonrasında ve üçüncüsü Adliye'ye çıkarılırken olmak üzere 3 ayrı rapor alınmıştır. Bu raporların hiçbirinde darp ve cebir izine rastlanmadığı gerekçesiyle yapılan gözaltı işleminde herhangi bir kusur görünmemektedir" Müfettişler, daha sonra yaptıkları inceleme ile ilgili detaylı rapor hazırlayıp, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sunacaklar.
İşkenceye ve işkencecilere hoşgörü
Engin Çeber'in avukatı Taylan Tanay, Çeber ile ilgili polis müfettişlerinin yaptığı incelemede şiddet olgusuna rastlanmamasını, işkenceye ve işkencecilere karşı gösterilen bir hoşgörü olarak değerlendirdi. Müfettişlerin, Çeber’le birlikte gözaltına alınan ve emniyette kendilerine işkence yapıldığı şikayetinde bulunan kişilerin ifadelerini almadığını ve raporun savcılık tarafından geçersiz sayılan polis ifadelerine dayanılarak hazırlandığını söyledi.
'İşkence izlerini kendisi mi yaptı?'
Raporda işkence olgusuna rastlanmamasının tüm bu problemlerden daha da önemli olduğuna işaret eden Tanay, “Eğer işkence yoksa Engin’in vücudundaki işkence izlerinin nereden geldiğinin açıklanması lazım. Çeber’e adli tıp raporlarıyla belirlenen işkence nerede yapılmıştır? Çeber’in vücudundaki işkence izleri nasıl oluşmuştur? Çeber bunları kendi kendime mi yaptı? Bu izlerin nasıl oluştuğunun açıklanması lazım. Olayın ardından gardiyanlar, Çeber’in cezaevine geldiği zaman vücudunda işkence izlerinin olduğunu söylediler, polis müfettişlerinin incelemesinde ise emniyette işkence olmadığı belirtiliyor. Devletin ilgili birimleri suçu birbirinin üzerine atıyor” dedi.
CHP'den rapora tepki
Engin Çeber'in ölümü ile ilgili Meclis İnsan Hakları’nı İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, “Engin Çeber ve arkadaşlarına işkence ve kötü muamele gözaltına alınmaları anından itibaren polis otosunda başlıyor, karakolda da devam ediyor. İşkence ve kötü muamele doktor raporu ile tespit edilmiş durumda" diye konuştu. Komisyonun bir başka CHP’li üyesi İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ise raporun olayı örtbas etmeye ve polisi aklamaya yönelik olduğunu kaydederek “benim endişem delillerin karartılacağı yönündedir” diye konuştu. Çeber olayını yakından takip eden CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ise “Adalet bakanı bile itiraf etmişse böyle bir rapor hazırlamak ancak olayı örtbas etmeye yönelik olabilir” dedi.
'Müfettişler tarafsız değil'
İnsan Haklar Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Engin Çeber ile ilgili inceleme yapan 2 polis müfettişinin olayda şiddet bulgusunun olmadığını belirtmesi üzerine, “Uzman hekimler Ceber’in travmaya maruz kaldığını radyolojik tetkikleri yaptıktın sonra ortaya çıkardılar. Müfettişlerin uzman olmadıkları alanları dışındaki değerlendirmeleri hukuk karşısında geçerli değildir. Aslında bu tür yargılarda bile bulunmamaları gerekiyor. Müfettişlerin uzman olmadıkları konuda verdikleri karar tarafsız olmadıklarını ortaya serdi” diye konuştu.
Olay
10 Ekim'de Metris Cezaevi'nde hayatını kaybeden Engin Çeber'in ''işkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğü iddia edilmişti. Adalet Bakanlığı tutuklu bulunduğu sırada hayatını kaybeden Engin Çeber'in işkence gördüğünü kabul etmiş, görgü tanığı diğer mahkumlar Çeber'in işkence gördüğü doğrultusunda ifade vermişti. Olay ile ilgili olduğu belirlenen 19 kişi açığa alınmıştı.