Engellilere ‘Keçiören’ engeli
Almanya merkezli bir yardım derneğinden Keçiören Belediyesi’ne bağışlanan 32 adet akülü tekerlekli araç, “engelli kullanımına uygun olmadığı” ileri sürülerek gümrüğe takıldı. Araçların belediyeye teslimi için talep yazısı yazması gereken Keçiören Belediyesi’nin, aksini yaparak araçların “derneğe iadesi”ni talep ettiği ortaya çıktı.
Sena YaşarKeçiören Belediyesi’ne, Almanya merkezli El Ele Bielefeld Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından, geçen temmuz ayında çok sayıda engelli malzemesi bağışlandı. Tüm Engelliler Konfederasyonu’nun aracı olduğu bağışta; 32 adet akülü tekerlekli sandalye, 60 adet manuel tekerlekli sandalye, 20 adet tuvalet sandalyesi, 40 adet yürüme yardımcısı, 3 adet yatalak hasta kaldırma vinci, 80 adet koltuk değneği, 5 adet ortopedik yatalak hasta sandalyesi, 2 adet hasta ayağa kaldırma cihazı Türk gümrüklerine teslim edilmesi ve Keçiören Belediyesi’nin mülkiyetine geçirilmesi için dernek yetkililerince Türkiye’ye gönderildi.
Gönderilen engelli malzemeleri ile araç ve gereçler, gümrükten geçerek Keçiören Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nce teslim alındı. Almanya’dan gelen malzemelerden yalnızca 32 adet akülü aracın geçişine ise, Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’nce izin verilmedi ve araçlar, “engelli kullanımına uygun olmadığı” ileri sürülerek TCDD geçici deposunda alıkonuldu.
Tüm Engelliler Konfederasyonu yetkilileri, “aynı araçların farklı belediyelere de bağışlandığını ve başka bir yerde gümrük sorunu yaşanmadığını” belgeleyerek, Keçiören Belediyesi’nden geçiş izin verilmeyen araçlar için yardım talep etse de, talepleri karşılık bulmadı. Cumhuriyet Anadolu’nun ulaştığı belgelere göre, belediye ile Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü arasındaki resmi yazışmalarda, gümrükte takılı kalan araçların geçmesi için belediyenin araçların teslimini talep etmesi gerekirken, bağışçı derneğe “iadesini” talep ettiği ortaya çıktı.
Masraf, bağışçıdan talep edildi
Ayrıca, Keçiören Belediyesi’nce Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü’ne yazılan başka bir yazıda da, araçların TCDD geçici deposunda kaldığı süredeki ambarlama ücretinin ve bu süre içinde çıkan masrafların, bağışçı dernek tarafından ödenmesi de talep edildi. Yazıda, “Keçiören Belediyemizin giderlerin dışında tutulmasını talep etmekteyiz” denildi.
‘Araçlar alınmazsa satışa çıkarılacak’
Tüm Engelliler Federasyonu Başkanı Nedim Kılıç, Cumhuriyet Anadolu’ya yaptığı açıklamada, gelen malzemelerin hepsinin gümrükten geçirilerek belediyede bekletildiğini, fakat bazılarının, kimliği belli olmayan kişilerce “içlerinden ayıklandığını” iddia etti. Kalan 32 adet akülü tekerlekli aracın ise gümrüğe geri gönderildiğini öne süren Kılıç, “Bunun neyin karşılığında yapıldığını araştırıyoruz” dedi. Gümrükte kalan 32 adet akülü tekerlekli aracın, belediyeye verilen süre dolduğu için artık “el konulduğunu ve devlet malı haline getirildiğini” belirten Kılıç, “Artık araçları Almanya’daki bağışçı dernek de alamıyor. Gümrük yetkilileri, ‘Keçiören Belediyesi’nden talep yazısı gelirse araçları salabiliriz’ diyor. Ama görüştüğümüz belediye yetkililerinden ses yok. Aksine araçların iadesini istiyorlar. Eğer belediyeden talep yazısı yazılmazsa, araçlar ihale ile satışa çıkarılacak” dedi.
‘Aynı araçlar Yozgat’ta dağıtıldı’
Keçirön Belediyesi’ne “üzerine düşen görevi yerine getirmesi” için çağrıda bulunan Kılıç, şunları kaydetti:
“Bu arabalar 32 engelli kardeşimizin bakkala, pazara, parka gitmesini sağlayacak. Camın önünden dışarıya bakıp da ‘Beni bir yere götüren yok mu’ diye bekleyen mağdur onlarca kardeşimiz sevinecek. Orada malların durması hangi vicdana sığar? Bu makineler üzerinden oyun kuranlar nasıl bir vicdani engele sahipler? Aynı araçlar Hollanda’daki başka bir dernekten Yozgat’taki Sarıkaya Belediyesi’ne de bağışlandı. Oradaki gümrükte hiçbir sorun çıkmadı. Engelli kardeşlerimize araçlar dağıtıldı bile. Neden bir tek Ankara gümrüğünde ‘engelli kullanıma uygun değil’ deniyor? Birileri bu malları dağıtırken, başka birileri bu malları elinde tutuyor. Herkesle görüştüm, gümrüğe en ez 5 kere gittim ama hiçbir sonuç alamadım.”