Engelliler için 'engelsiz hayata' doğru
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, engelliler için şehirde ve toplu taşım araçlarında düzenlemeler getiren, 2005 yılında çıkan Özürlüler Kanunu'nun ilgili belediye, kurum ve kuruluşlara verdiği 7 yıllık sürenin dolmak üzere olduğunu belirterek, bu tarihe kadar düzenleme yapılmadığı takdirde vatandaşların dava açabileceklerini kaydetti.
cumhuriyet.com.trBaşbakanlık Engelliler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, 5378 sayılı Engelliler Kanunu gereği engelsiz kentler oluşturulması için 2005'ten 2012 Temmuz ayına kadar ilgili kurum ve kuruluşlara süre verildiğini söyledi. Kanun gereği, fiziksel mekanların, yolların, otoparkların, toplu taşım araçlarının, kamu binalarının, toplumun tamamının kullandığı mekanların, özürlülerin kullanabileceği hale getirilmesi gerektiğini anlatan Köksal, tiyatroların, sinemaların, spor tesislerinin dahi bu kapsamda yer aldığını kaydetti.
Köksal, kurum olarak asli görevlerinin mevzuat hazırlamak, politika üretmek ve engellilerle ilgili araştırma yapmak olduğunu dile getirerek, kanundan sonra yönetmelikleri hazırladıkların, yerel yönetimler için rehber kitap yayınladıklarını, 2010 yılını ''ulaşılabilirlik yılı'' ilan ettiklerini, ardından STK'ların ve ilgili kuruluşların desteğiyle Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini anlattı. ''Ulaşılabilirlik noktasında en büyük görev belediyelere düşüyor'' diyen Köksal, konuyu belediyelerin gündemine getirebilmek için Marmara Belediyeler Birliği protokol yaptıklarını, sonrasında İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve kurumun üçlü protokol imzaladığını kaydetti.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Köksal, ''Artık bir yıldan biraz fazla zaman kaldı. Biz hem teşvik hem zorlama yaparak, bunu biran önce hayata geçirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu. Ulaşılabilirlikle ilgili, bazı belediyelerle engelsiz kent protokolleri imzaladıklarını dile getiren Köksal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda epey mesafe kaydettiğini bildirdi.
Bekir Köksal, özürlülerin sorunlarının çözümü için biraz geç adım atıldığını ve temel problemin bu olduğunu vurgulayarak, ''2002'de değil de 1980-1990'larda başlamış olsaydı bunları konuşmuyor olmayacaktık'' dedi. Avrupa kentlerinde yolların, kaldırımların özürlülere uygun olduğunu, özürlülerin sokağa çıkabildiğini anlatan Köksal, engellilerin hayata karışabildiğini, Türkiye'de, dışarıda engelli bireylere az rastlanabildiğini söyledi. Köksal, bunun nedeninin kentlerin ulaşılabilir olmamasından kaynaklandığını dile getirerek, temel sorunun ulaşılabilirliğin çözülmesi olduğunu ifade etti.
'Farkındalık olması gerek'
Nüfusun yüzde 12'sinin özürlü olduğunu ancak yüzde 88'inin özürlülere bakışında sıkıntı yaşandığını vurgulayan Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanı Köksal, bir işverenin özürlülerin çalışamayacağını düşünmesinin, bir öğretmenin sınıfında özürlü olmasını istememesinin rahatsızlık verici olduğunu kaydetti. ''Kanunlarımız çok güzel, o konuda sıkıntımız yok. Ama özürlülere bakışın değişmesi lazım'' diyen Köksal, farkındalık konusunda, engellilerin de toplumdaki diğer bireylerle eşit haklara sahip olduğunu göstermek için çalışmalar yaptıklarını, etkinlikler için finansman aradıklarını söyledi.
Köksal, 2012'ye kadar yasanın öngördüğü düzenlemelerin yapılmasının zor olduğunu ifade ederek, 1 yıla yakın zaman kalmasına rağmen yapılacak çok şey olduğunu vurguladı.
Bekir Köksal, ''Çalışmaları yoğunlaştırdık, büyük mesafeler alınacağını düşünüyorum. Eğer olmazsa, sonrasında artık engelliler ayrımcılığa uğradıklarını söyleyip dava açabilecek. 2012 Temmuz'dan sonra özürlüler 'Ben ayrımcılığa uğradım okula gidemiyorum', 'beni dışlıyorsunuz', 'hastaneye gidemiyorum', 'sağlık hakkımı engelliyorsunuz', 'kamu kurumuna gittim işimi çözemedim', 'hakkımı engelliyorsunuz', 'otobüse binemiyorum' diyip dava açabilir. Kazanır da'' diye konuştu.
Verilen 7 yıllık sürenin az olmadığını vurgulayan Köksal, belediyelerin bir çoğunun kaldırımları 2-3 yılda bir değiştirdiğini, gerekli düzenlemelerin 7 yıllık sürede yapılabileceğini kaydetti. Sivil toplum kuruluşlarının da hak arama yönüyle kendilerini göstermeleri gerektiğini vurgulayan Köksal, temel çözüm noktasının ''farkındalık'' oluşturmaktan geçtiğini ifade etti.
Köksal, engellilerin sorunlarının sıradan bir şey gibi görülmemesi gerektiğine de işaret ederek, valilerden, kaymakamlardan ve belediye başkanlarından çözüm için öncülük etmelerini istediklerini söyledi. Toplumun bireylerinin de engellilerin farkında olmasını isteyen Köksal, engellilerin lokantaya gidebileceğinin, taksiye binebileceğinin de düşünülüp herkesin duyarlı olması dileğinde bulundu. Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanı Köksal, ''Toplumun eşit vatandaşları olan özürlülere haklarının verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.