Enflasyon rakamlarının yankıları

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, ''Her ne kadar krizin en kötü günlerini geride bırakmışsak da belirsizlik devam ediyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif  Özer, ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, yıl sonuna 4 ay kala yıllık enflasyonun yüzde 5 civarında gerçekleşeceğinin kesinleşmiş gibi gözüktüğünü belirtti.

İhracat rakamlarının, ekonomideki durumunun en önemli göstergelerinden birisi olduğunu ifade eden Özer, ''İhracat ağustos ayında yüzde 30 azalarak yurt dışı talepteki daralmanın devam ettiğinin sinyalini verdi. Her ne kadar krizin en kötü günlerini geride bırakmışsak da belirsizlik devam ediyor'' dedi.

Özer, tam istihdamın sağlanamaması ve işsizliğin, dünyada ve Türkiye'de günün en önemli sorunu olduğunu vurgulayarak, gelişmiş ülkelerde bile alınan tüm önlemlere rağmen işsizliğin ortadan kaldırılamadığına dikkati çekti.

Türkiye'de var olan kronik işsizliğin, küresel kriz nedeniyle çok ciddi boyutlara ulaştığına işaret eden özer, şunları kaydetti:
''Ufukta yeni yatırımlar görünmemekte, mevcut işletmeler ayakta kalma savaşı vermektedir. Bu nedenle işsizlik Türkiye'nin en önemli sorunu olmaya devam edecektir. Bugün İşsizlik Sigorta Fonu'nda 42 milyar lirayı aşkın para bulunmaktadır. Bu fondaki paralar yüzde 2 işveren, yüzde 1 çalışan, yüzde 1 de devlet tarafından ödenen primlerle onların meydana getirdiği nemalardan oluşmaktadır.
Bu paraların çok azı işsiz kalanlara geri dönmektedir. Bu durum da alınan primlerin çok yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Bir süre önce de hükümet, fondan 1 milyar 300 milyon lirayı Hazine'ye aktarmıştı. Meclis tatile girmeden, İşsizlik Fonu'ndan, 2009-2012 yıllarında fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin dörtte birinin de bütçeye gelir olarak aktarılmasıyla ilgili kanun teklifi meclisten geçirildi. Fon kaynaklarının amaç dışında kullanılması fonun amacının ruhuna aykırıdır.''

Özer, bu primlerin, yeni bir düzenlemeyle işverenler için yüzde 1, işçiler için yüzde 0,5, devlet için de yüzde 0,5 olarak uygulanması gerektiğini belirterek, bu durumun özellikle işçilere ek gelir sağlayacağını ve işverenlerin üzerindeki maliyet yükünü azaltarak, kayıt içindeki işverenin rekabet gücünü artıracağı ifade etti.


"Enflasyonda kpırdanma beklenmezdi"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Ağustos ayında enflasyonda bir kıpırdanma beklemek için hiçbir neden olmadığını ve yayınlanan endekslerin de bu durumu gösterdiğini bildirdi.

Sönmez, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, küresel finansal krizden çıkış işaretlerinin ilkbahardan itibaren hem dünyada hem de Türkiye'de görülmeye başladığını belirtti.

Canlanmaya, yeniden ekonomik büyümeye geçişin kolay olmayacağa benzediğini ifade eden Sönmez, son aylarda gözlenen mevduat faizlerindeki düşüşün kredi faizlerine de yansımaya başladığını ve bu durumun son derece olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.
Üretim ve tüketici güveni anlamında Nisan ayında başlayan hareketlenmenin, Haziran ayında tekrar durma noktasına geldiğini vurgulayan Sönmez, şunları kaydetti:
''Temmuz ve Ağustos aylarında da üretim anlamında bu iç ve dış talep ile fazla bir şey beklemek zor. Merkez Bankası da aynı görüşlere sahip olduğu için faizleri indirmeyi sürdürüyor. Kısaca, Ağustos ayında enflasyonda bir kıpırdanma beklemek için hemen hemen hiçbir neden yoktu ve yayınlanan endeksler de bu durumu gösteriyor.''