Enflasyon iki haneye dayandı
Enflasyon Mayıs'ta yüzde 9.66'ya çıkarak iki haneye dayandı. Tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.40 olarak belirlendi. Üretici fiyatları ise Mayıs'ta düştü.
DHATürkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyatları Endeksi verilerine göre yılın ilk beş aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.38 ile yıllık hedefi aştı.
TÜİK'in açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52 düştü ve beş aylık artış yüzde 5.06 düzeyine geriledi. Buna karşılık, üretici fiyatlarındaki yıllık artış, yüzde 11.28 ile iki haneli düzeyinde kaldı.
GİYİM YUKARIYA, GIDA AŞAĞIYA ÇEKTİ
Mayıs'ta aylık en yüksek artış yüzde 9.19 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Giyim ve ayakkabı grubunu yüzde 1.11 artış ile lokanta ve oteller, yüzde 0.99 artış ile eğitimde ve yüzde 0.98 artış ile sağlık harcamalarında meydana gelens fiyat artışları izledi.
Enflasyonda beklenen yüksek artışı frenleyen ortalama fiyatları yüzde 1.35 düşen gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ayrıca, yüzde 0.50 düşen ulaştırma, yüzde 0.16 düşen ev eşyası, yüzde 0.15 düşen alkollü içecekler ve tütün fiyatları da enflasyonun çift haneye çıkışını frenledi.
Yıllık bazda ise en yüksek fiyat artışları yüzde 14.11 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Bu dönem içinde, yine dargelirlileri yakından ilgilendiren ulaştırma harcamaları yüzde 13.11 yükseldi. Yıllık bazda lokanta ve oteller grubunun fiyatları yüzde 12.88) ve eğitim grubu fiyatları da yüzde 9.57 yükseldi.
Mayıs ayında, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde kapsanan 432 maddeden; 61 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 92 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
MALİYET ARTIŞLARINI ENERJİDE FİYAT DÜŞÜŞLERİ ENGELLEDİ
Tüketici fiyatları endeksindeki sınırlı yükselişe karşılık, Mayıs ayında üretici fiyatlarında belirgin bir gerileme yaşandı. Endüstrinin temel girdeleri arasında yer alan enerji fiyatlarının, döviz kurundaki gerilemeye bağlı düşüşü, Yİ-ÜFE'nin aylık bazda yüzde 0.52 gerilemesine neden oldu.
Bu gerilemenin en bülük etkenleri, fiyatların yüzde 3.60 gerilediği elektrik, gaz üretim ve dağıtımı ile fiyatları yüzde 3.26 düşen ham petrol ve doğal gaz maliyetlerinin düşmesi oldu. En büyük üçüncü büyük gerileme de, yine döviz kurlarının düşüşüyle yüzde 2.89 ucuzlayan bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerinde yaşandı.
Buna karşılık, bir önceki aya göre fiyatların en fazla artış gösterdiği alt sektörler, yüzde 4.63 ile basım ve kayıt hizmetleri, yüzde 2.98 ile tütün ürünleri ve yüzde 1.40 ile suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması oldu.