Enflasyon çift haneli

Enflasyon Ocakta aylık yüzde 1.72 artışla 26 ayın en hızlı tırmanışını gösterdi ve yüzde 1.6 olan piyasa beklentileri aştı. Yıllık enflasyon yüzde 7.48’e çıktı. Kur artışı, vergi ayarlamaları ve gıda fiyatlarındaki yükseliş enflasyondaki tırmanışta başrolü oynadı.

cumhuriyet.com.tr

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) 2014 yılı Ocak ayında aylık bazda yüzde 1.72 , Üretici Fiyatları Endeksi yerine yayımlanmaya başlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 3.32 oranında artış gösterdi. Ocak ayında yıllık TÜFE bir önceki aya göre 0.8 puan artışla yüzde 7.48, yıllık Yİ-ÜFE 3.75 puan artışla 10.72 oldu. Böylece yıllık Yİ-ÜFE çift haneli rakamlara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2014 yılı Ocak ayı TÜFE ile Yİ-ÜFE sonuçlarını açıkladı. Harcama grupları itibariyle bakıldığında ocakta en büyük artış, kur geçişkenliğinin en yüksek olduğu gıda ile ulaştırma fiyatlarında görüldü. Aylık bazda gıda fiyatları yüzde 5.16 enflasyonun baz alındığı 2003’ten bu yana en en hızlı yükselişi gösterdi. Gıda fiyatlarının aylık enflasyona katkısı 1.26 puan oldu. Ulaştırma kalemi 2.50 arttı. Yıllık olarak ise gıda da yükseliş yüzde 10.89, ulaştırma yüzde 11.95 oldu. Ocakta fiyatı en fazla artan ürün yüzde 72.64 ile çarliston biber oldu.

Yılın ilk Enflasyon Raporu'nda ise temelde gıda ve döviz kuru gelişmeleri ile vergi ayarlamalarına bağlı olarak 2014 yıl sonu enflasyon tahminini 1.3 puan yukarı yönlü güncellenerek, yüzdü 6.6 olarak öngörülmüştü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu doğrultuda, enflasyonun kısa vadede yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde seyredeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Bozulma var

Çekirdek enflasyon verilerinde de bozulma gözlemlendi. En dar kapmsalı TÜFE göstergesi olan I endeksi aylık yüzde 0.31 oranında artarken, yıllık yüzde 7.59 seviyesinde gerçekleşti.

 26 ürünün fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında market fiyatlarına bakıldığında, 3 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 26 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirtti. Üretici fiyatlarında ise 14 üründe fiyatların bir ay önceki aya göre değişmediğini vurgulayan Bayraktar, 5 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı görüldüğünü bildirdi.