Enerjide 'Kibar' çıkış

Putin'in ziyareti öncesinde, EPDK'nin Rusya'dan doğalgaz getirmek için 4 Türk şirketine lisans vermesi dikkat çekti. Yetkililere göre, doğalgazın özel sektör tarafından getirilmesi hem doğalgaz hem de elektrik fiyatlarını artıracak.

cumhuriyet.com.tr

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), Rusya’dan doğalgaz ithal etmek isteyen Akfel Gaz, Bosphorus Gaz, Kibar Enerji ve Batı Hattı Doğalgaz şirketlerine ithalat lisansını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinden bir hafta önce vermesi dikkat çekti. Lisans alan şirketlerden Kibar Enerji’nin ise enerji sektöründe hiç deneyimi olmaması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Kibar Holding’in bir yıl önce enerji konusunda yatırım yapmak için devletten teşvik istediği ve bir yıl sonra da Rusya’dan gaz ithal etmek için lisans aldığı ortaya çıktı.

BOTAŞ’ın, Rus enerji devi Gazprom’la yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşmasını yenilemeyeceğini açıklamasından sonra dikkatler, Rusya’dan gaz ithalatının hangi şirketlere verileceği sorusunun yanıtına çevrilmişti. Bugüne kadar yapılan yıllık 14 milyar metreküplük ithalatı taşıyacak biçimde projelendirilmiş olan ve Malkoçlar Ölçüm istasyonu ile Türkiye’ye giriş yapan hattan ithalat yapılması için aralarında OMV Enerji, Aksa ve Aygaz’ın da bulunduğu 13 lisans talebinde bulunmuştu. Ancak, EPDK Rusya’da önemli miktarda iş yapan Ali Şen’in sahibi olduğu Bosphorus Gaz, Ali Kibar’ın Kibar Enerji ve Fatih Baltacı’nın Akfel Gaz şirketlerine 30’ar yıllık lisans verilmesine karar verdi. Mustafa Latif Topbaş’ın Batı Hattı Doğalgaz şirketi 23 yıllık ithalat lisansı aldı. Bu şirketlerden sahibi Kayserili Kibar ailesi olan Kibar Enerji’nin, enerji sektöründe hiçbir deneyimi olmaması dikkat çekti.

 

Bedeli tüketici ödeyecek

Enerji uzmanı Necdet Pamir, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgazın özel firmalar aracılığıyla alınmasının iki sonucu olacağını dile getirdi. Pamir, şöyle konuştu: "BOTAŞ zarar ederek satıyordu. Özel şirketlerin Rusya ile yaptıkları anlaşmaları bilmemiz mümkün değil. Ama basit düşünelim, Rusya özel şirketlere ucuz gaz verirse BOTAŞ tahkime götürebilir. Bunun için daha ucuza gaz verileceğini tahmin etmiyorum. Özel şirketler de aldıkları fiyata satmayacaklarına ve üzerlerine koyacaklarına göre BOTAŞ’ın bugüne kadar sattığı fiyatın üstüne çıkması kaçınılmaz. Tüketilen elektriğin yüzde 50’si doağalgazdan karşılanıyor. Buradan elektrik fiyatlarının da kaçınılmaz olarak yükselmesi gündeme geliyor. Yani doğalgaz ve ona bağlı olarak elektriğin fiyatları yükselecektir. Bu bedeli de tüketici ödeyecek.”