Enerji verimliliği artacak

Enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

cumhuriyet.com.tr

''Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, enerji verimliliğine yönelik hizmetler ile çalışmaların yönlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasında üniversitelerin, meslek odalarının ve enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin yetkilendirilmesine, enerji yönetimi uygulamalarına, enerji verimliliği ile ilgili eğitim ve sertifikalandırma faaliyetleri, etüt ve projelerin desteklenmesi, açık alan aydınlatmalarında biyoyakıt ve hidrojen gibi alternatif yakıt kullanımının özendirilmesine ve idari yaptırımlara ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, üniversitelere ve meslek odalarına uygulamalı eğitim yapabilmeleri ve şirketleri yetkilendirebilmeleri için Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu onayı ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yetki belgesi verilecek. Üniversiteler ve meslek odaları yetki belgesi alabilmek için, her yıl Nisan ve Ekim aylarında Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğüne başvuru yapacaklar. Enerji verimliliği hizmetlerini yürütmek isteyen tüzel kişilere, Genel Müdürlük veya yetkilendirilmiş kurumlar tarafından, sanayi ve/veya bina sektörlerinde faaliyet yürütmek üzere, belirlenen esaslar çerçevesinde yetki belgesi verilecek.
 

Enerji yöneticisi görevlendirilmesi

Yönetimler, yıllık toplam enerji tüketimi bin TEP (ton eşdeğeri petrol) ve üzeri olan endüstriyel işletmelerinde, enerji yönetimi faaliyetlerinin yürütülmesini temin etmek üzere, her bir endüstriyel işletmesindeki çalışanları arasında enerji yöneticisi sertifikasına sahip birisini enerji yöneticisi olarak görevlendirecek. Toplam inşaat alanı en az 20 bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar, hizmet binaları ve toplam inşaat alanı en az 10 bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu kesimi binalarının yönetimleri, enerji yöneticisi görevlendirebilecek. Yıllık toplam enerji tüketimi 5 bin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler ile toplam inşaat alanı 20 bin metrekarenin üzerinde olan hizmet sektöründe faaliyet gösteren binalarda etüt yapılacak veya şirketlere yaptırılacak.

Enerji yöneticisi eğitimlerine mühendislik alanında veya teknik eğitim fakültelerinin makine, elektrik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilecek. Etüt-proje eğitimlerine de mühendislik alanında en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilecek. Projelerinin desteklenmesini isteyen endüstriyel işletmeler, belirlenen usul ve esaslara uygun olarak şirketlere hazırlattıkları projelerini her yıl Ocak ayı içinde Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'ne sunacaklar.
 

Enerji verimliliği etiketi

Buzdolabı ve klimalar için enerji etiket sınıfının A üzeri olduğunu, elektrik motorları için verim değerinin EN 60034-30 standardında 50 Hz ve 60 Hz için yer alan süper verim grubu olan IE3 için tanımlanmış nominal sınırların üzerinde olduğunu gösteren belgelerle EİEİ Genel Müdürlüğüne isteğe bağlı olarak başvuran tüzel kişiler ile endüstriyel işletmelere, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde enerji verimliliği (ENVER) etiketi verilecek.
ENVER etiketi ithal edilen ürünler için ithalat partisine münhasır, yurt içinde üretilen ürünler için ise planlanan üretim miktarı ile sınırlı olacak şekilde verilecek.
 

Dış aydınlatma

Yol aydınlatmalarında şehir içi yol, cadde, sokak ve meydan aydınlatmalarının tamamında şeffaf cam tüplü yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılacak. Işık kirliliğinin önlenmesinin birinci derecede önem taşıdığı doğal hayatın korunması gereken alanlardaki ve astronomi gözlemevleri etrafındaki yol, sokak, meydan, alan aydınlatmalarında sadece alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılacak.

Park ve bahçe aydınlatması amaçlı aydınlatma sistemlerinde yüksek basınçlı civa buharlı ve/veya kompakt floresan lambaları kullanılacak. Tüp floresan lambalar reklam ve seyir amaçlı aydınlatmalarda kullanılacak. Bu tip lambalar yol, cadde, sokak ve meydan aydınlatması amaçlı kullanılmayacak. Armatürler, dış ortam koşullarına uygun tiplerden seçilecek.
 

Santrallerin verimli çalıştırılması

Fosil yakıtlarda çalışan elektrik üretim tesislerinde lisans verilmesinde aranacak asgari şartlar arasında kullanılmak üzere, santralın tam yükte işletme koşullarında yakıtın alt ısıl değeri temel alınarak bulunan net çevrim değerleri, santral tiplerine bağlı olarak, her yıl Ocak ayında Enerji Bakanlığı'nca tebliğ olarak yayımlanacak. Termik santral atık ısılarının öncelikle binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımının yanı sıra sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları ve tatlı su üretimi gibi sektörlerde de değerlendirilmesine yönelik enerji etütleri yapılacak. Belediyeler ve Toplu Konut İdaresi yeni toplu konut alanlarını yerleşime açarken varsa termik santral atık ısıları ile merkezi veya bölgesel ısıtma soğutma yapılabilecek bölgelere öncelik verecek ve ısı dağıtımı altyapısı planları için gerekli tedbirleri alacak.
 

Kamu binalarında enerji verimliliğinin artırılması

Kamu kesimine ait bina ve işletmelerin enerji kullanımı 2010 yılına göre, 2023 yılında en az yüzde 20 oranında düşürülecek. Buna göre, her bir kamu kurum ve kuruluşu faaliyetlerine uygun şekilde, birim alan, kişi, birim mal, birim hizmet gibi kriter başına tükettikleri birim enerjileri belirlenerek genel müdürlüğe bildirilecek. Bu değerler belirlenen hedefin ölçülmesinde ve izlenmesinde esas alınacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile bunların bağlı ve ilgili kurum veya kuruluşlarında bildirim zorunlu olmayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının ve ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren, her türlü mal üretimi yapan işletmeler ile yataklı konaklama ve sağlık tesisi, okul, alışveriş merkezi, yönetim hizmetleri amacıyla kullanılan ticari ve hizmet binalarının yönetimleri son 3 yıla ait toplam enerji tüketim değerlerini 31 Mart 212 tarihine kadar EİEİ Genel Müdürlüğüne gönderecek.