Endonezyalı Lintang’ın hayatını bir Türk değiştirdi

GÜLSEREN TOZKOPARAN JORDAN / Endonezya (Cakarta)

GÜLSEREN TOZKOPARAN JORDAN / Endonezya (Cakarta)

Cakartalı Lintang Amara Dewi 14 yaşında. Sol gözünün üstünde Hemongiama denilen küçük bir tümörle doğmuş. Tümör zamanla büyüyerek neredeyse yüzünün yarısını kaplamış. İlk başta kanser sanılarak bir süre tedavi edilmiş ancak hiçbir düzelme olmadığı gibi tümör büyüyerek sol gözünü tamamen kapatmış, görme yetisini kaybetmiş. Sonuç alınamayan çeşitli tedavilerden bıkan aile ve Lintang iyileşmekten umudu kesip köşelerine çekilmiş. Çünkü artık ne maddi ne de manevi olarak hastanelerde uğraşacak güçleri kalmamış! Lintang eve kapanmış, okulunu bile bırakmış...

Durum böyle hazin ve umutsuzken aniden ortaya çıkan gelişmeler sonucu Lintang kısa süre önce ameliyat oldu. Sol gözü üzerindeki büyük tümör alındı ve estetikle mümkün olduğunca düzeltildi. Sıradaki dudak ameliyatından sonra yüzünün daha da düzelmesi bekleniyor. Lintang artık aynaya rahatlıkla bakabiliyor. Ve bu mucizeyi gerçekleştiren iki farklı milletten insanı her aynaya baktığında anımsayacak!

Ameliyatı yapan Dr. Mahendran Nadarajah. 20 yıldır uluslararası çalışan bir endovasküler sinir cerrahı, nöroşirürji ve diagnostik sinir radyoloğu. İngiltere’de uzmanlığını alıp yıllar sonra Singapur’a gitmiş, orada hizmet veriyor. Zaman zaman civar ülkelere danışmanlık yapıyor. Lintang’a teşhisi koyan ve genç kızı Cakarta’da ameliyat eden Dr. Mahendran’la görüşmemizde şunları söylüyor: “Lintang’daki çok az rastlanan bir vaka, kalıtımsal Hemorajik Telangiectasia olduğunu düşünüyoruz ki bu ilk etapta teşhiş edilememiş... İlk teşhiste düşünüldüğü gibi kanser değildi. On binde bir rastlanılan bu anomalinin başta doğru teşhis edilip ameliyat yapılması halinde gözü kurtarılabilirdi.” Mahendran ve ekibinin operasyonuyla genç kızın yüzündeki kitle alınıyor. Dr. Mahendran, Kamboçya, Vietnam ve Endonezya’da, yoksul hastalar için elinden geldiğince yardım işleri yapmakta. “Gerçekten maddi gücü olmayan kişiler için becerilerimi kullanmayı, bilgi ve tecrübemi Endonezya’da yaptığım gibi yerel doktorlara aktarmayı seviyorum” diyor.

Kendisini Cakarta’da tanıdığım hayırsever, Atatürkçü Türk kadın ise Lintang’ın mucizesi! İş için bulundukları Cakarta’da uzun süre yardım yapabileceği yerel bir kuruluş arıyor ve sonunda kanserli çocuklarla ilgilenen Komunitas Taufan’u buluyor. Bu dernek hasta çocukların evlerine hediye ve maddi yardımı da içeren moral ziyaretleri düzenliyor.

Türk kadın genç kızla tanışmasını şöyle dile getirmekte: “Lintang dernek aracılığıyla ziyaret ettiğim ilk çocuktu; 14 yaşındaydı, tedavisini bırakmıştı. Yüzünün yarısını kaplayan kütleyle her gün yaşamak zorundaydı. O da okula gitmek, arkadaşlarıyla gezmek istemez miydi? Tek eğlencesi olan telefonuna baktı ziyaretim boyunca... Baba güvenlik görevlisi, anne ev kadını. Orada bir karar verdim. Başka çocuk görmeyecek, beyhude ev ziyaretleri yapmayacak, Lintang’ın sesini duyurmaya çalışacaktım.” O kararla doktor aramaya başlıyor. Cakarta’da bir göz ve beyin cerrahına danışıyor. Doktorlar umut vermeyince genç kızın bütün dosyalarını alıp sağlık alanında iyi olan komşu ülke Singapur’da alıyor soluğu! Öylesine bulup gittiği nörolog hikâyeyi dinledikten sonra kendisini Dr. Mahendran’a yönlendiriyor. Süreç Mahendran’nın birkaç kez Cakarta’da hastayı görmesi ve hastanenin doktora ameliyathaneyi ücretsiz açmasıyla ve gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sona eriyor.

Hayata sarıldı...

Dr. Mahendran bu ameliyatı tamamen gönüllü, maddi karşılık beklemeden yapıyor. Bütün organizasyonu yapan, gerekli masrafları karşılayan hayırsever Türk kadın ise sonuçtan çok memnun. Tümörün alınmasından sonra Lintang’a takma göz takıldığını ve yakında dudağındaki fazlalığın alınacağı bir ameliyattan sonra sürecin tamamlanacağını söylüyor. Yeni yüzüyle Lintang’ın hayati tehlikeyi atlatıp tekrar yaşama umutla sarıldığını, okuluna kaldığı yerden devam edeceği müjdesini veriyor.