En seri katil Sepsis
Vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz, abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan sepsis, tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Sepsis, erken tanı konulmadığında bağışıklık sisteminin çökmesine kadar gidebiliyor.
SİBEL BAHÇETEPE
Uzmanlar, hastalığın önlenmesinde el hijyeninin önemine dikkat çekerek “Dünyada her 3 saniyede bir kişi sepsisten ölüyor. Sepsis görülme sıklığı son 20 yılda yüzde 140 arttı. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir” dediler.
Türk Yoğun Bakım Derne-ği’nin 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle verdiği bilgilere göre “Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne neden oluyor. Yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm nedeni olan sepsisin görülme sıklığı son 20 yılda yüzde 140 oranında artmış durumda.”
Son 20 yıl içinde sepsis ve septik şokla ilgili farkındalık kampanyaları sayesinde, hayatı tehdit edici küresel bir sağlık sorunu olan sepsiste ölüm hızlarının düşmeye başladığına da işaret edildi. Ölüm oranları Avrupa’da yüzde 41, ABD’de yüzde 28.3.
Ölüm oranı yüksek
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, sepsisin toplumda az bilinen hastalık olduğunu ancak ölüm riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak “Gelişmiş hastanelerde multidisipliner yaklaşımla tedavi edilmesi gereken bir hastalık” dedi.
Batı’ya göre yüksek
Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın ise “2016’da Türkiye’de 132 farklı merkezde, bin 500 kişi üzerinde yapılan tek günlük bir çalışmada, hastaların yüzde 50’sinde enfeksiyon görülmüş. Aynı çalışmada sepsis oranı ise yüzde 30 bulunmuş. Sepsiste ölüm oranlarımız da Batı’ya göre biraz daha yüksek, yüzde 50” dedi.