En güzel kafeye anlamlı ödül

Down sendromlu gençlerin çalıştığı Gökkuşağı Kafe, Sosyal Girişimci Ödülleri Yarışması’nda birincilik kazandı.

Can Hacıoğlu/Cumhuriyet

Eskişehir’in Tepebaşı Belediyesi’nin down sendromlu gençlerin toplumla bütünleşmesi ve istihdamlarının sağlanması için açtığı Gökkuşağı Kafe, Sosyal Girişimci Ödülleri Yarışması’nda Restoran- Cafe ve İşletme Mutfakları kategorisinde birinci oldu. Metro Toptancı Market, Capital ve Ekonomist dergilerinin katkılarıyla ilk kez düzenlenen yarışmaya 350 işletme katıldı. Gökkuşağı işletme sahibi Sedat Ergün, “Biz güzel bir iş yaptığımızı biliyoruz. Bu proje 2011 yılında başladı, oldukça emek verdik. Emeğimizin karşılığını da Eskişehirliler tarafından alıyoruz. Bu ödül bizim değil, çocukların başarısı” dedi.

Onur duyduk

Gökkuşağı cafe Projesi’nde çocukların eğitimine destek veren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Gözde Tomris de, “Bizler bu bireyleri topluma nasıl kazandırırız düşüncesiyle yola çıktık. Bu projede yer aldığımız için çok mutluyuz. Bizleri destekleyen başta Belediye Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Metro Gross marketler adına konuşma yapan Mustafa Oytun Altınoğlu ise, “350 başvuru arasından Eskişehir’den Gökkuşağı Kafe’nin birinci olması bizi oldukça onurlandırdı. Özellikle down sendromlu  arkadaşlarımızın topluma kazandırılması anlamında büyük bir misyon içeren bu organizasyon içinde olmaktan çok büyük onur duyuyoruz” dedi. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da gökkuşağı Kafe’de eğitim gören Down sendromlu bireyler ile birlikte pasta keserek birinciliği kutladı.

Toplum desteği şart

Basit anlatımıyla 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olunmasıyla açıklanabilecek Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılık. Down sendromu zihinsel kavramada bozukluklar, hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlara yol açıyor. Gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen down sendromu, kalp yetmezliği, reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, uyku apnesi ve tiroid bozukluklarına neden olabiliyor. Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabiliyorlar.