En büyük korkusu KKTC'nin tanınması
Rum Alithia gazetesine konuşan Kıbrıs Rum yönetimi eski liderlerinden Glafkos Klerides, en büyük tehlikenin KKTC'nin tanınması olacağını ve bundan büyük korku duyduğunu söyledi. Klerides, verdiği demeçte en büyük arzusunun ''ölmeden önce ülkenin yeniden birleşmesini görmek istediğini'' söyledi.
cumhuriyet.com.trKıbrıs Rum yönetimi eski liderlerinden Glafkos Klerides, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan görüşmelerin başarıyla sonuçlanmaması durumunda, ''en büyük tehlikenin,'' ''Kuzey'deki oluşum'' olarak nitelediği KKTC'nin tanınması olacağını ve bundan büyük korku duyduğunu söyledi.
Geçen aralık ayında, düşerek kalça kemiğini kıran Glafkos Klerides, hafta sonu 90. yaşını kutladı.
Glafkos Klerides, Rum Alithia gazetesine verdiği demeçte, ''ölmeden önce ülkenin yeniden birleşmesini görmek istediğini'' söyledi.
''Müzakereler konusunda bilgi sahibi olup olmadığı'' sorusu üzerine Klerides, bu konuda temaslarının bulunduğunu, gazeteleri okuduğunu ve neler olduğu konusunda kafasında genel olarak bir düşüncenin şekillendiğini belirtti.
Rum Ulusal Konseyi toplantılarına çağrılmasına karşın sağlık nedenlerinden dolayı katılamadığını ifade eden Klerides, ''müzakerelerde temel konularda özlü bir ilerleme olmadığını, ayrıca görüşmelerin çok ağır bir hızda yapıldığını'' kaydetti. Klerides, ''gerçek müzakere yapılabilmesi için, görüşmelerin yoğunlaştırılması'' çağrı da yaptı.
''Müzakerelerde her talep edilenin alınacağı ve öyle çözüm bulunulacağına inanılıyorsa çözümün hiçbir zaman bulunmasının söz konusu olmayacağını'' dile getiren Klerides, Rum tarafının lehine olacak belirli konuların olacağını, ayrıca Kıbrıs Türk tarafının da lehine olacak olan konuların bulunacağını söyledi.
"Denktaş çok zeki"
Glafkos Klerides, Simerini gazetesine yaptığı açıklamada da, ne Rum yönetimi başkanlığını ne de siyasetçi olmayı özlediğini, ayrıca siyasetin kendisini yorduğunu belirtti.
KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı, ''arkadaş-dost olarak kabul ediyor musunuz?'' sorusuna karşılık Klerides, ''Denktaş'ın çok zeki bir Kıbrıslı Türk, iyi bir hukukçu olduğunu'' belirtti.
Klerides, ''Denktaş'ın Kıbrıs Türk toplumunun liderliğini üstlendiği zamandan beri tek arzusunun bulunduğunu, bunun da; iki devlet, iki egemenlik olduğunu'' ifade etti.
Klerides ayrıca, Denktaş ile sınıf ve okul arkadaşı olduğuna ilişkin söylentiler bulunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını, Denktaş'ın, yeğeni Lefkos Klerides'le sınıf arkadaşı olduğunu, Lefkos ile kendisinin karıştırıldığını söyledi.
Yakın zamanlarda Denktaş'la iletişime geçip geçmediği yönündeki soru üzerine Klerides, ''Denktaş bana bir mektup gönderdi. Ne zaman istersem yanına gidebileceğimi ve bundan memnun kalacağını söyledi'' dedi.
"Makarios'la bilye oynadık"
Makarios ile ilgili bir soru üzerine Klerides, Makarios'u, Cikko Manastırı'nda keşiş adayı iken küçük yaşlarda tanıdığını belirterek, Makarios'un yaşça kendisinden büyük olmasına karşın, kendisiyle sınıf arkadaşı olduğunu ve birlikte bilye oynadıklarını anlattı.
Klerides ayrıca, EOKA döneminde Makarios'un kendisinden bazı EOKA'cıların avukatlığını üstlenmesini talep ettiğini ve dostluklarının o zamanlarda başladığını söyledi.