En az iki asgari ücret için iş bıraktılar
Bartın'ın Amasra İlçesi'nde özel bir şirkete ait maden ocağında çalışan 310 işçi, işverenin en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı.
cumhuriyet.com.tr<video:315149>
Madenciler, en az iki agari ücret için iş bıraktı - VİDEO
11 Eylül 2014'te yürürlüğe giren '6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun' da, linyit ve taşkömürü çıkarılan madenlerde çalışan işçilere en az 2 asgari ücret ödenmesi öngörüldü. Ancak Amasra'da 3 kuyuda faaliyet gösteren şirkette çalışan maden işçileri, işverenin bu yükümlülüğü yerine getirmediği gerekçesiyle iş bıraktı.
Tarlaağzı Kuyusu'nda çalışan yaklaşık 120 işçi, ocak önünde toplanarak idari binaya yürüdü. İşçilere, şirkette örgütlü olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hakkı Arslan da destek verdi. İşçiler, 'direne direne kazanağız', 'işte madenci işte sendika' sloganları atarak tepkilerini gösterdi.
Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı idari bina önünde açıklama yapan GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan, işverinin en az iki asgari ücret yükümlülüğünü yerine getirmesini istedi. İşverinin, en az iki asgari ücreti taban ücret olarak görmediğini, sosyal haklarla beraber işçiye iki asgari ücret ödeme yoluna gittiğine işaret eden Arslan, şöyle konuştu:
"Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. İşçi arkadaşlarımız bunu kabul etse bile bizim sendaki olarak kabul etme şansımız yok. Çünkü biz bu konuda iki dava açtık. Mahkemelerin verdiği karar, asgari ücretin çıplak ödenek olduğu, diğer ödeneklerin asgari ücretin dışında olduğuna dair. Bu yönde iki mahkeme kararı var. Burada, 'Size sosyal yardımlarla 2 bin lira verelim' diyeceklerdir. Ama bizler çalışmama hakkını kullanacağız. Buradaki 310 arkadaşımıza biz ne diyorsak o olacak. Yani birimiz hepimiz hepimiz birimiz için buradayız. Eylemi başlatan maden işçisidir. Bitirecek olan da maden işçisi olacaktır."
Şirket yetkilileri ise söz konusu yasanın yer altında kömür çıkaran işçileri kapsadığını, ancak kendilerinin ocaklarda henüz üretime geçmediklerini, hazırlık işlerini yürüttüklerini söyledi.