"Emperyalizm, Roman ve Eleştiri"
Ahmet Oktay külliyatı niteliğindeki, dört cildi bir kitapta bütünlenen "Emperyalizm, Roman ve Eleştiri" raflarda. Kitap, ustanın 1950'lerde Mavi dergisinde yazmaya başladığı ve günümüze kadar uzanan edebiyat yazılarını bir araya getiriyor.
cumhuriyet.com.trYazar, kitapta özellikle 1980 sonrası entelektüel yaşamın bir eleştirel envanterini veriyor. 12 Eylül darbesi sonrasında piyasa ekonomisi ve küreselleşme söylemi egemen kılınarak, kültürel alanın büyük ölçüde yeni sağ ideoloji çevresinde üretildiği ve homojenleştirildiğini imliyor. Kültürel bir haz alma aracı olmakla birlikte ideolojik yapının içinde ideoloji de ürettiği için romanın, aynı zamanda postmodern estetik anlayışının aksine toplumsal düzlemde politik mücadelenin, sınıf mücadelesinin de bir aracı olduğunu ifade ediyor.
Bu ortamda ne yazık ki Türk romanının vicdanını yitirdiğini, sessizleştiğini ve medyanın empoze edilen hedonist kültüre nasıl eklemlendiğini irdeliyor. Salt yazınsalmış gibi görünen eğilimlerin dünyadaki kimi gelişmelerle ilintili olduğuna, küresel kapitalizmin kültürel yönelimleri göz önünde bulundurulmadan anlaşılamayacağına dikkat çekiyor.