Eminönü’nde çürümeye terk edilen Büyük Valide Han göz göre göre bir kişiye mezar oldu

Eminönü’nde çürümeye terk edilen Büyük Valide Han bir kişiye mezar oldu. Fatih Belediye Meclisi Üyesi Soylu, henüz 3 gün önce önlem alınmasını istemişti.

Hazal Ocak

Eminönü’ndeki tarihi Büyük Valide Han’da, etrafında yeterince önlem alınmayan merdiven boşluğunu fark etmeyen ve düşerek hayatını kaybeden 55 yaşındaki İbrahim Hakkı Umut’un göz göre göre ölüme gittiği ortaya çıktı. Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, hanın restore edilmesi ve çevresinde güvenlik önlemleri alınması için ilgili kurumlara defalarca başvuruda bulunmuş ancak önlem alınmamış.

Olay, Eminönü’ndeki Büyük Valide Han’da önceki gün meydana geldi. Pazarcılık yaptığı öğrenilen 55 yaşındaki İbrahim Hakkı Umut, hanın avlusunda etrafına bakarak yürüdüğü sırada, alt kattaki depoya inen 1.5 metrelik merdiven boşluğunu fark etmedi. Etrafında yeterince önlem alınmayan merdivenlere düştü. İbrahim Hakkı Umut’un düşme anı iş yerinin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Yaklaşık 20 dakika sonra merdivenlerde fark edilen Umut, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralanan 1 çocuk babası Umut hayatını kaybetti. Umut’un ölümünün arkasında ihmal zinciri de olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda Kültür Varlıkları Komisyonu Üyesi de olan Fazıl Uğur Soylu 24 Mart tarihinde İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na 2 Nisan’da ise Fatih Belediyesi Meclis Başkanlığı’na hana ilişkin önlem alınması için başvuruda bulundu. Soylu yazısında Tarihi Yarımada Hanlar Bölgesi’nde Kösem Sultan tarafından 17. yüzyılda yaptırılan Eminönü Mercan’daki, boğaz manzaralı Büyük Valide Han’ı yurttaşların ve turistlerin sıklıkla ziyaret ettiğini belirtti. Çok sayıda turistin hanı ziyaret etmek ve çatıya çıkarak İstanbul manzarasını fotoğraflamak için geldiğini belirten Soylu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi yapıyı korumak için Haziran 2016’dan itibaren çatıya çıkmayı yasaklamış durumda. Hanın girişine de ‘Can, mal ve çevre güvenliği açısından bu alan süresiz olarak kapatılmıştır’ yazılı uyarı levhası koyulmuş ancak uzun yıllar restorasyon yapılmayan han çürümeye terk edilmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Kubbesi çökmüştü

‘Büyük Valide Han’ın kubbesi, boğaza karşı zıplayıp fotoğraf çektirmek isteyenler ve reklam çekimi yapan ekipler yüzünden geçen yıl çökmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi yapıyı korumak için Haziran 2016’da “Çatıya çıkma yasağı” koymuştu.

Kurul 'Önlem alın' demiş

Fatih Belediye Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, kurumlara “Söz konusu Büyük Valide Han ve Hanlar bölgesindeki diğer hanlar ile ilgili kurulunuz görev ve sorumluluğunun gereği ne gibi tedbirler almaktadır? Bu tarihi hanlar ile ilgili kısa ve uzun vadeli çalışmalar yapılmakta mıdır” sorularını yöneltti. Kuruldan Soylu’ya gelen yanıtta 2016 tarihinde handa can, mal ve çevre güvenliği için gerekli emniyet tedbirlerinin ilgililerince alınması gerektiğine ve kurulun izni olmadan handa çalışma yapılmamasına karar verildiği anımsatıldı. Kurul kendilerine gönderilen hana ilişkin bir rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi bulunmadığına da dikkat çekti.