Emine Erdoğan'ın '90 yıllık enkaz' sözlerine takipsizlik kararı
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yaptığı bir konuşmada “Türkiye Cumhuriyet Devletini alenen aşağılama” suçunu işlediğini öne sürerek yaptığı suç duyurusu sonuçlandı. Başsavcılık, şikayete konu konuşmada, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
cumhuriyet.com.trBakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararında, Eren Erdem’in Emine Erdoğan’ın 26 Şubat 2016 tarihinde Ataköy’de bir otelde yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağıladığını” gerekçe göstererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.
SORUŞTURMAYA KONU KONUŞMAYI ENSAR GÖNÜLLÜLERİ BULUŞMASI'NDA YAPMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı vererek dosyayı kendilerine gönderdiği belirtilen takipsizlik kararında, Emine Erdoğan’ın 26 Şubat 2016 tarihinde Ataköy’de bir otelde yapılan Ensar Gönüllüleri Buluşması’nda bir konuşma yaptığı, bu konuşmadaki bazı sözleri nedeni ile şikayetçi tarafından şikayet edildiği hatırlatıldı.
Bu ifadelerinin basında yer alması üzerine Emine Erdoğan’ın, ifadelerinin çarpıtıldığı yönünde yeni beyanlarda bulunduğu belirtilen takipsizlik kararında şu görüşlere yer verildi:
Emine Erdoğan 90 yıllık Cumhuriyet'e 'enkaz' dedi
“Türk Ceza Kanunu 301 maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama suçunda suçun maddi unsurunun hareket kısmı aşağılamadır. Aşağılamak, sözlükte küçültücü davranışlarda bulunmak, hor görmek anlamına gelmektedir. Yine kullanılan ifadenin madde kapsamındaki değerlere yönelik olduğunun duraksamaya yer vermeyecek şekilde saptanması gerekir. Suçun manevi unsuru ise kasıttır. Kanunda bu suçlarda özel kast aranacağı yazılmamışsa da, söylenen sözlerin bu organların saygınlığını düşürme, alay etmek, halkın düşük ve değersiz telakki etmesine maruz bırakmayı istemekten ibaret özel kastı da gerekli kılmaktadır. Özel kastın varlığı ise suçun işleniş yeri ve zamanı, tarzı, sözleri söyleyenlerin olay öncesi ve sonrası tutum, davranış ve beyanları gibi dış aleme yansıyan fiillerden yararlanılarak ortaya çıkarılabilir.”
TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
“Şikayet dilekçesinde ayrıntılı olarak verilen ifadelerde dahi doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devletini hedef alan bir beyana rastlanmadığı gibi sözlerin basında yer almasından sonra şikayet olunan, verdiği beyanlarda ifadesinin çarpıtıldığını, Cumhuriyetin herkesin ortak değeri olduğunu, geçmişteki dönemde, 60 ve 80 yıllarında yapılan darbelerin Türkiye’nin enkazı olduğunu belirtmiştir. Bu haliyle şikayet olunan konuşmasında ifade ettiği beyanların devamı, beyanların basında yer almasından sonraki tutum, davranış ve sözleri birlikte değerlendirildiğinde yüklenen suçun maddi ve manevi unsurlarının gerçekleşmediği kanaatine varılmıştır.”