Eminağaoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'nden talebi
Yargıç ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, katıldığı bir konferansta ''Anayasa Mahkememizden şöyle bir beklentimiz var: Yargıda siyasallaşma tartışmalarının doruğa çıktığı bir dönemde, yargıç adaylığı mülakat kuruluna ilişkin yasanın Anayasa Mahkemesi önünde beklememesini, bir an önce görüşülmesini talep ediyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trYargıç ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Bursa Barosu tarafından Baroevi'nde düzenlenen ''Yargı Bağımsızlığı'' konulu konferans öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sizi destekleyen bir konuşması var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Eminağaoğlu, ''Biz bütün hukukçuların hukuksal duyarlılığı göstererek kamuoyuna mesaj vermesini, hukuki doğruları yansıtmasını bekliyoruz'' dedi.
Ömer Faruk Eminağaoğlu, bir hukukçudan başka bir söylem beklemediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Ancak Anayasa Mahkememizden şöyle bir beklentimiz var: Yargıda siyasallaşma tartışmalarının doruğa çıktığı bir dönemde, yargıç adaylığı mülakat kuruluna ilişkin yasanın Anayasa Mahkemesi önünde beklememesini bir an önce görüşülmesini talep ediyoruz. Yine, Adalet Bakanlığı bursu ile okuyanların yazılı sınavdan muaf tutulmasına ilişkin yasanın bir an önce görüşülmesini bekliyoruz, yargıda siyasallaşma tartışmalarının olmaması için. Ancak, Türkiye'nin hukukla ilgili sorunları bütün hukukçularca görülüyor herkesçe biliniyor. Bu bir kamuoyu duyarlılığına da dönüşmüş durumda. Bu sorunların bu şekilde kamuoyuna da yansıtılarak ilgili karar odakları tarafından bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Biz de aynı görüşleri ifade ediyoruz.''
YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, ''Ergenekon davası ve uygulamadaki bazı aksaklıkların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yansıması olabilir mi?'' sorusunu ise, ''İnsan haklarıyla ilgili konulardaki sıkıntılar belli. Buradaki davalar sonuçlanmadan, belli konularda ise iç hukuk yollarını tükettikten 6 aylık süre içinde herkes için başvuru yolları açık. Amaç, insan haklarını korumak, ihlal etmek değil. Bu konuda başvuru yolları neyse, herkes o başvuru yollarını kullanabilir'' yanıtını verdi.
Bir gazetecinin ''Siz buraya gelmeden yarım saat önce Hukukun Üstünlüğüne İnananlar Platformu üyesi bir grup avukat konferansa katılmanızın doğru olmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna da Eminağaoğlu, şu yanıtı verdi:
''Ben bir hukukçu olarak tek bir düşüncenin savunucusu değilim. Bütün düşüncelere saygı gösteririm, herkesin de her düşünceye saygı göstermesini beklerim. Ancak hukukçuların ve kamuoyunun şunu bilmesi gerekir ki Adalet Bakanlığının sadece ve sadece YARSAV bünyesindeki faaliyetlerini gerekçe göstererek başlattığı soruşturma, Avrupa'da ve dünyada sadece totoriter ve otoriter yönetimlerde gerçekleşen bir soruşturmadır. Hukukçularımızın olayın bu boyutunu, özellikle dikkat ederek açıklama yapmaları beklentimdir, eğer hukuksal doğrular savunuluyor ise...''
Eminağaoğlu, ''RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın Almanya'da savcıya mektup yolladığı yönünde çıkan haberler var. Nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusuna da ''Somut olaya yönelik... Ona bir şey söyleyemem'' dedi.
Ömer Faruk Eminağaoğlu'na tepki
Bu arada, Bursa Barosu tarafından düzenlenen, ''Yargı Bağımsızlığı'' konulu konferansa YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun konuşmacı olarak davet edilmesine bir grup avukat tepki gösterdi.
Konferanstan önce etkinliğin yapılacağı Bursa Baroevi önünde toplanan ''Hukukun Üstünlüğüne İnanan Avukatlar Platformu''na üye yaklaşık 60 meslektaşı adına açıklama yapan avukat Veysel Aşkın, Eminağaoğlu hakkında, Adalet Bakanlığı tarafından yargıyı etkileme de dahil, 4 ayrı konuda başlatılmış soruşturma bulunduğunu kayderek, ''Eminaoğlu ismi etrafında Ergenekon davası ve bu davada soruşturmaya uğrayan şahıslarla ilişkileri kapsamında da birçok tartışma ve spekülasyon bulunduğunu'' öne sürdü.