Emin Çapa'dan Başbakan'a "Faiz Lobisi" yanıtı

CNN Türk ekonomi editörü Emin Çapa, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yabancı sermaye ve faiz lobisi tarafından yapıldığı komplosuna rakamlarla ve ekonominin gerçekleri ile yanıt verdi.

cumhuriyet.com.tr
Türkiye'yi ve hükümeti sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun artçı depremleri sürerken, dolar bugün tarihi rekorunu kırdı ve 2,1037 seviyesiini gördü. Öte yandan Borsa İstanbul'da endeks 65.000'in altına inerek büyük kayıp yaşadı. 
 
Operayonun ilk gününden bu yana önce hükümet kaynakları ve ardından hükümete yakın medyada bu operasyonun 'faiz lobisinin' işi olduğu ve arkasında uluslarası sermaye gruplarının olduğu vurgusu yapıldı. Dün devir teslim töreninde konuşan Zafer Çağlayan da bu vurguyu yaptı. 
 
Doların tarihi rekoru kırması ve borsanın taban yapması komplo teorilerini daha da inanılır hale getirse de, CNN Türk ekonomi editörü Emin Çapa, söz konusu komplo teorilerine çarpıcı rakamlarla ve farklı bir bakış açıcı ile yanıt verdi.  

İşte piyasalarda olup bitenleri 'komplo teorisi' ile değil, 'piyasa gerçekleri' ile okumak isteyenler için Emin Çapa'nın yaptığı o analiz:
 
BORSA DÜŞÜNCE YABANCILAR KAYBEDİYOR
 
"Komplo terorilerinden bahsediliyor. Böyle bir şey yok. Neden olmadığını da söyleyeyim. Yabancı yatırımcıların borsada 59 milyar dolar parası var. Kur yükseldikçe onların parası eriyor."
 
"KUR YÜKSELİNCE BANKALAR VE ŞİRKETLER KAYBEDİYOR"
"Faiz lobisi diyerek bankaları ve bir takım şirketleri suçluyoruz ama, onlar kurun düşük olmasını istiyorlar. Herkes aklını başşına alsın. Türkiye'nin Merkez Bankası verilerine göre 12 ay içerisinde tamamına yakını özel sektöre ait olmak üzüere 165 milyar dolarlık dış borç ödemesi var. Kur her 8 kuruş arttığında,, dış borç Türk parası olarak 20 milyar lira artıyor. Onun için kurun artmasından bankalar ve özel sektörler inanılmaz tedirginler."