Emekliye ‘kuruşla’ ikramiye
Hükümetin, 30 yılın üzerinde hizmeti bulunan emeklilerle ilgili tasarısı mağduriyet yarattı. Kamu-Sen’e göre 300 bin emeklinin hayalleri suya düştü.
Mustafa ÇakırHükümetin, 30 yıldan fazla hizmet süresi bulunan kamu çalışanlarıyla ilgili düzenlemesi dava açanlarla açmayanlar arasında mağduriyet yarattı. Dava açanlar ikramiyelerini “gecikme faizi” ile birlikte alırken, dava açmayanlar “gecikme faizi olmadan” alabilecek. Ayrıca ikramiyelerin emekli olunan tarihteki katsayılar üzerinden hesaplanması nedeniyle de 80 ve 90’lı yıllarda 30 yıldan fazla çalışarak emekli olanlar her yıl başına “kuruşla” ikramiye almak zorunda kalacak.
Memurlar, ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar en fazla 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alabiliyorlardı. Ancak Anayasa Mahkemesi, 30 yılın üzerindeki çalışmanın karşılığı olarak da ikramiye verilmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararın ardından da yerel mahkemelerden ardı ardına emekliler lehine kararlar çıktı. Mahkemeler geçen süredeki faiziyle birlikte ikramiyelerin emeklilere ödenmesine hükmetti. Ortaya çıkan maliyet üzerine hükümet, yasal düzenleme yapmak zorunda kaldı. Ancak bu düzenleme dava açanlar ile açmayanlar arasında mağduriyet yarattı. Dava açanlar gecikme faiziyle birlikte ikramiyelerini alırken, hükümetin tasarısında memurun emekli olduğu dönemdeki katsayılar üzerinden ikramiye ödenmesi öngörüldü. Bu durumda emekliler gecikme faizi de alamayacak. Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, tasarı 300 bin dolayındaki emeklinin ikramiye hayallerini suya düşürdü.
Araştırmaya göre kamu çalışanları ne kadar önce emekli oldular ise 30 yıldan fazla süreler için o kadar az ikramiye alacaklar. Yıllar geriye gittikçe emeklilerin alacağı ikramiye miktarı da kuruşlu rakamlara inecek. Örneğin üniversite mezunu 2200 ek göstergesi olan ve 1. derecenin 4. kademesindeki bir kamu görevlisi bugün emekli olduğunda çalıştığı her bir yıl için 2 bin 461.7 TL ikramiyeye hak kazanıyor. Ancak, tasarıya göre aynı durumdaki bu kamu görevlisinin 2002 yılında emekli olduğu varsayıldığında, 30 yılın üzerindeki her yıl için kendisine yalnızca 522.5 TL ödeme yapılacak.