Emekliye hastalanmak yasak
AKP hükümeti gün geçtikçe emeklilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor. Türkiye Emekliler Derneği’ne göre, özel hastanelerde 12 lira katılım payı ve yüzde 200’e kadar ilave ücret talep edilmesi, sağlık hizmetlerini paralı bir hale getirdi. Emeklinin hastaneye gitmesi bile hayal oldu.
Cumhuriyet Ekonomi ServisiTürkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu’na göre, sağlık hizmetlerinde kamu ve özel hastanelerinden yararlanmada büyük bir farklılık ortaya çıktı. Katkı payı ve ilave ücretin özel hastanelerde yüksek belirlenmesi emeklileri mağdur eden bir uygulamaya dönüştü.
TÜED Başkanlar Kurulu, 98 şube başkanının katılımıyla emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel ekonomik ve sosyal konuları değerlendirmek üzere Ankara’da toplandı. Toplantının sonuç bildirgesinde şu tespitlere yer verildi: 4 Özel hastanelerde 12 lira katılım payı ve yüzde 200’e kadar ilave ücret talep edilmesi, sağlık hizmetlerini paralı bir yöne götürmüştür.
4 Bu yıl emekli aylıklarına yapılan zamlarda eşitlik sağlanamamıştır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine altı aylık tüketici
fiyat artışları esas alınarak ilk 6 ayda yüzde 3.27 zam yapılmış, memur emeklilerine ise ortalama yıllık 140 lira seyyanen zam uygulanmıştır. Bu uygulama, yeni bir eşitsizlik getirdiğinden, gelecek dönemler için emekli aylıklarına yapılacak zamlarda eşitliği sağlayacak bir sistem getirilmelidir.
4 Emekli aylıklarına yapılacak zamlar planlanırken tek başına yüzdeli artışların emeklileri mağdur ettiği gerçeği görülmeli, seyyanen ve yüzdeli zamlar seçenekli olarak öngörülmeli, emeklilere refahtan pay verilmeli. 4 Çalışanlar gibi emeklilerin de maaşları karşılığında banka promosyonu almalarının sağlanması için Başbakanlık genelgesinde değişiklik yapılmalı. Yaşlılara yönelik ücretsiz kart uygulaması yine yasayla tanınan yaş haddi sınırı sonuna kadar kullandırılmalı ve yaş kriteri 65’ten 60’a çekilmeli. 4 Sağlık haklarına erişimin önündeki engeller kaldırılmalı, emeklilerden bir ücret alınmadan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmalı. İlaç bedeli, reçete ücreti ve ilaç fiyat farkı ile ödeme gücü olmayan emeklilerin sağlık hizmetinden yararlanmasını zorlaştıran bu uygulamalardan vazgeçilmeli.