Emekli bankaya yükmüş
Mahkeme, emekliye promosyon ödemesinin bankaya ağır yük olacağına dikkat çekti. Bankaların emeklilerin evlerine kadar gidip maaş ödemesi yaptıklarına işaret eden mahkemenin kararı, Yargıtay tarafından da onandı.
cumhuriyet.com.trEmeklilere de kamu çalışanları gibi banka promosyonu verilmesi için açılan davada, mahkemenin verdiği ret kararı, Yargıtay tarafından da onandı. Mahkeme, emekliye promosyon ödemesinin “banka açısından ağır bir yük” olacağını vurguladı. Yargıtay’daki heyet değişikliğinin ardından kararın da değiştiğini belirten avukat Sedat Vural, mahkemenin “ekonomik değil, hukuki gerekçeler” göstermesi gerektiğini, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını belirtti.
Av. Vural, kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinin yatırıldığı bankalardan “promosyon” adıyla ek mali imkânlar sağladıklarını anlattı. Emekliler için de aylık ve ücretlerinin yatırıldığı bankalar ile protokoller yapılarak promosyon adıyla ek mali olanakların sağlanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anlatan Vural, yıllık zararının tespiti, 5 yıl geriye dönük biriken alacağının yasal faizi ile ödenmesi için dava açtı. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Karar, Yargıtay 3. Hukuk Dairesince bozuldu. Davayı yeniden ele alan Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi talebi yine reddetti. Mahkemenin ret kararındaki şu gerekçeler dikkat çekti:
“Davalı T.C. Ziraat Bankası’nın 9 milyon 336 bin 620 emeklinin yüzde 52.92’si olan 4 milyon 940 bin 564 emekliye maaş ödemesi yaptığı, davalı bankanın her bir emekliye yıllık 200 TL promosyon ödemesi yapması varsayıldığında bankaya toplam maliyeti yıllık 988 milyon 112 bin 800 TL olacak. Bu da bankanın yıllık kârının büyük bir kısmına tekabül edecek. Bankalar emekli maaşı ödemesinden kazanç sağlamıyor. Emeklilere bankaların emekli maaşı ödemelerinden dolayı promosyon ödemesiyle ilgili herhangi bir yasal düzenleme de bulunmuyor. Emekli maaş ödemelerinde bankalar açısından emeklilere promosyon ödemesi rantabl ve fizibl değildir.”