Emekçi 3 hafta aç

Hükümetin verdiği maaşla 4 kişilik bir aile ayın sadece 7 günü 'insanca' yaşayabiliyor. KESK'in araştırmasına göre açlık sınırı, TÜİK'in 'acından ölmemek için yeterli' dediği 255 YTL'yi üçe katladı. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 730, yoksulluk sınırı 2 bin 310 YTL'ye ulaştı. İnsanca yaşam için gerekli olan 2310 YTL'lik harcama çalışanın tablosunu kararttı.

cumhuriyet.com.tr

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından yapılan Açlık Sınırıaraştırmasında, ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 730, yoksulluk sınırının da 2 bin 310 YTLye yükseldiği belirtildi. Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının geçen ay 729, geçen yıl aynı dönemde ise 647 YTL olduğuna dikkat çekildi.

KESK Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, TÜİK 2003 Yılı Hanehalkı Harcama Kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken kalori miktarını içeren beslenme kalıbının dikkate alındığı dile getirildi. Araştırmada, 4 kişilik bir aile için minimum gereksinimlerin karşılanmasında gerekli tutarın 730 YTL olduğu hesaplandı. Bu tutarın geçen ay 729, geçen yıl aynı döneminde ise 647 YTL olduğu vurgulandı.

Yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen, insanca yaşam için yapılması gereken harcamanın 4 kişilik bir aile için 2 bin 310 YTL olarak hesaplandığı araştırmada, eğitim 45 YTLlik harcama ile en az para ayrılabilen alan oldu. Araştırmada, yoksulluk sınırının geçen yılın aynı ayına göre 261 YTL artış gösterdiği, kamu emekçilerinin ortalama çıplak ücretlerindeki artışın ise bu miktarın yarısından az olduğu dile getirildi. Araştırmada, Kamu emekçisi aldığı ücretle ancak 7 gün yoksulluk sınırında, 23 gün açlık sınırında yaşıyor denildi.

TÜİKin son dönemde ortaya koyduğu istatistiki verilerin güven vermediğine dikkat çeken KESK Genel Başkanı Sami Evren, şu görüşlere yer verdi: Adrese Dayalı Nüfus Sistemi uygulaması ile bir anda nüfusumuz beklenenin altına düştü, büyüme rakamları şişti, kurumlar arasındaki veriler uyumsuz. Sonra çıkıp 255 YTLyi açlık, 660 YTLyi yoksulluk sınırı olarak açıklıyorlar. Sendikaların çalışmalarının metodolojik, bilimsel bir çalışma olmadığını iddia eden TÜİK Başkanvekili Ömer Toprakın açlık sınırını acından ölmemek olarak tarif etmesi ibretlik bir değerlendirmedir.