Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku kongresi Ekim'de

BDP'nin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 20 Ağustos'ta İstanbul'da yaptığı toplantının ardından Ekim ayında Kongre'ye hazırlanıyor. Kongreye Türkiye'nin her yerinden 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delege katılacak.

cumhuriyet.com.tr

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun yaptığı yazılı açıklamada, BDP'nin desteklediği Blok'un 12 Haziran seçimlerinde kazandığı başarıyı daha yaygın ve kalıcı bir niteliğe kavuşturmak için halk inisiyatifleri üzerinde yükselen güçlü bir demokratik halk seçeneği inşa etmek üzere harekete geçtiği kaydedildi. TBMM'de 36 milletvekiliyle temsil edilen Blok'un yeni katılımlarla büyüyerek bir Kongre hareketine dönüştüğü vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Hedefimiz, emek, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi güçlerinin toplumsal mücadelelerine siyasal bir bağlam kazandıracak bir Kongre yoluyla, baskı ve sömürüye dayalı mevcut iki kutuplu siyasal rejime karşı toplumsal ve politik bir seçenek yaratmak, parlamenter demokratik mücadeleleri ve halk hareketlerini bu toplumsal temele dayanarak büyütmek.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bileşenleri olarak toplumsal, politik, ekonomik haklar; inançlar, kültürel kimlikler, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik ve yönelimlerin hakları için ve yeryüzünün ve doğanın yıkımını durdurmak amacıyla mücadele eden parti, hareket ve güçlerin sözcüleri ile ortak bir mücadele zemininde buluşuyoruz."

20 Ağustos'ta düzenlenen toplantıda kongre kararı alındı

Kongre çalışmalarının BDP-Blok milletvekilleri Gültan Kışanak, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü'nün yer aldığı bir koordinasyonun çağrısıyla başlatıldığı belirtilen açıklamada, İstanbul'da 20 Ağustos'ta düzenlenen toplantıya dikkat çekildi. Açıklamada "Toplantının ardından Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bileşenleri olan siyasi parti ve grupların yanı sıra, sendika, emek ve meslek odaları temsilcileri, sosyalistler, demokratlar, devrimciler, yeşiller, anarşistler, feministler, savaş karşıtları; kadın hareketlerinin, LGBT örgütlerinin, çevre ve ekoloji mücadelelerinin, engellilerin, Alevi dernek ve oluşumlarının, Ermeni, Süryani, Çerkes, Gürcü, Laz ve Arap çevrelerinin temsilcileri ile kanaat önderleri, aydın ve akademisyenler olarak, yerellerden başlayarak örgütlenecek bir Kongre'nin toplanması için harekete geçmeye karar verdik. 20 Ağustos'ta yaptığımız toplantıda siyasal süreci de değerlendirdik" denildi.
 

Kongre 600 delegeyle toplanacak

Ortadoğu'nun yeniden dizayn edilmek istendiği bu süreçte, Türkiye'de savaş politikalarının ön plana çıkartılmasının bir tesadüf olmadığı ifade edilen açıklamada, 20 Ağustos'taki toplantıda "Böylesi bir süreçte, Türkiye'nin tüm renklerinin ve barıştan, özgür, eşit bir yaşamdan yana olan tüm demokrasi güçlerinin, Kongre'de bir araya gelmesi, Türkiye'yi iç savaşa sürüklemek isteyen politikalara karşı verilebilecek en anlamlı yanıt olacaktır.
Bizler Türkiye'nin demokratik direniş güçleri olarak, AKP hükümetinin Kürt halkının demokratik taleplerini şiddet politikaları ile bastırmasına ve Türkiye'yi bir iç savaşa sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Gücümüz, emeğimiz, sözümüz her zaman savaşın karşısında, barışın yanında olacaktır"
görüşünün dile getirildiği kaydedildi.

Kongre'nin politikalarını bir parti ile devam ettirmek girişiminin hedefleri arasında bulunduğu belirtilen açıklamada "Ancak önceliğin Kongre'de olması, Parti oluşumunun Kongre kararlarını takip etmesini öngörüyoruz. Türkiye'nin her yerinden, 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delegeden oluşmasını planladığımız Kongre'yi Ekim ayında toplamayı amaçlıyoruz. Hazırlık Kurulumuz, Kongre delegasyonlarının oluşturulması amacıyla illerde ve bölgelerde çalışmak üzere bayram sonrası yola çıkıyor" denildi.