Elektrik şirketlerinden vergi baskısı
Yargıtay’ın 37 milyon elektrik abonesinin 10 yıl geriye dönük kayıpkaçak bedelini talep etmesinin önünü açan kararıyla elektrik dağıtım şirketlerinin yaklaşık 6 milyar lira geri ödemesi gerekiyor. Ancak elektrik şirketleri hükümete bu bedeli öderlerse batacaklarını savunup, bedelin vergi olarak yasalaşması için baskı yapıyor.
Ayşegül Altın/CumhuriyetEnerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Yargıtay kararının emsal teşkil etmediği, konunun idari bir dava olması nedeniyle Yargıtay’ın değil Danıştay’ın karar vermesi gerektiğini savunuyor. Tüketici Hakları Derneği ise aboneleri, kesintileri geri almak için Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmaya çağırıyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı avukat Bülent Deniz, tüketicilerin 50 lira için 450 lira avukat parası ödeyip karşılığını alamamalarından çekindikleri için abonelere henüz çağrı yapamadıklarını belirtti.
Ancak enerji piyasasındaki kulislere göre enerji şirketleri özelleştirme sırasında ihalelerde yüksek bedeller ödediklerini, kayıp-kaçak bedellerini de 10 yıl geriye dönük ödemeleri halinde borçlanacakları, hatta batacakları gerekçesiyle hükümete baskı yapıyor. Şirketler hükümetten, kayıp-kaçak bedelini de vergi kalemlerinden biri haline getirerek hem bu bedeli almaya devam etmek hem de geçmişe dönük taleplerin önünü kesmek istiyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta düzenleme yapılacağını belirtti. Kayıp-kaçak bedeli, konutlarda elektrik faturasının yüzde10’unu oluşturuyor. Tüketici Hakları Derneği’nin hesabına göre bu miktar yıllık 85 lira, 10 yıl hesaplandığında da bin liraya denk geliyor. Deniz, “Ocakta bu konuda toplantı yapacağız ve TBMM’ye çağrıda bulunacağız. cahgne.org’da imza kampanyası başlatıldı” dedi.
Üç aşamada kayıp-kaçak bedeli
- İldeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödendiğine dair kâğıt alınması gerekiyor.
- Aylık fatura 2 bin liranın altında ise Tüketici Hakem Heyeti’ne gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talep edilebilecek. Heyetin aboneyi haklı bulması durumunda, eğer dağıtım şirketi karara itiraz ederse konu Tüketici Mahkemesi’ne taşınacak. Tüketici Mahkemesi’nin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin verdiği karara yapılan itirazı reddetmesi durumunda dava temyiz için Yargıtay’a gelecek.
- 2 bin liranın üzerindeki kayıp kaçak bedellerini almak için ise dava açılması gerekiyor.