Elektrik piyasası lisans yönetmeliğinde değişiklik

Güneş enerjisine dayalı her bir elektrik üretim tesisi başvurusunda kurulu güç 50 megavatı geçemeyecek.

cumhuriyet.com.tr

2015 yılı sonuna kadar işletmeye gerecek olan yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEK) dayalı üretim tesislerinin ilk 10 yıldaki iletim bedellerine de yüzde 85 indirim uygulanacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, lisans başvurularında güneş enerjisine dayalı her bir üretim tesisi başvurusunda kurulu güçte 50 megavat sınırı olacak.

Yönetmeliğe eklenen bir geçici madde uyarınca da 31 Aralık 2013 tarihine kadar iletim sistemine bağlanacak YEK Belgeli güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 600 megavatı aşmayacak.

Lisans başvurularında linyit, taşkömürü, asfaltit, bitümlü şist, dalga, biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dahil) ve jeotermal kaynaklar için de enerji kaynağına ilişkin yakıt temin anlaşması ve kullanım hakkı ya da diğer ayni haklarının tesis edilmiş olduğunun veya tesis edileceğinin yetki sahibi gerçek ve tüzel kişilerce taahhüt edilmiş olması gerekecek.

Yönetmeliğin lisans ve lisans alma yükümlülüğü maddesinde yapılan değişiklikle de üretim ya da otoprodüktör lisansı almış bir tüzel kişinin hak ve yükümlülükleri, bu tüzel kişinin Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuatı uyarınca bölünmesi yoluyla veya aynı ortaklık yapısı ile kurulan bir başka düzey kişiye Kurul onayı alınmak suretiyle devredilebilecek. Devralan tüzel kişiye de eskinin devamı mahiyetinde yeni lisans verilecek.

Yönetmeliğin diğer bazı maddelerinde değişiklikler sonrasında ise yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim ve otoprodüktör lisanslarına, lisansa konu tesisin kaynağına göre mevcut kurulu gücü ile üretebileceği yıllık azami üretim miktarı, yıllık üretim olarak derç edilecek (kaydedilecek) ve bu miktar, yıllık ortalama elektrik enerjisi üretim miktarı olarak kabul edilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim veya otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişiler de lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması ve işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü açmaması kaydıyla ek kapasite kurabilecek.

Üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, üretim tesisi kurulması, işletmeye alınması, elektrik enerjisi üretimi, ürettikleri elektrik enerjisinin veya kapasitenin müşterilere satışı ile iştikal edebilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde üretim yapan lisans sahibi tüzel kişiler, bir takvim yılında, lisanslarında yer alan kurulu güç ile üretebileceği yıllık üretim ve ürettiği miktar arasındaki farkı geçmemek kaydıyla özel sektör toptan satış şirketlerinden elektrik enerjisi satın alabilecek. Aynı hak, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yapan otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisans sahibi tüzel kişiler için de geçerli olacak.

Hisse devri

Yeni düzenleme kapsamında lisans sahibi bir tüzel kişinin sermayesinin yüzde 10 veya daha fazlasını temsil eden payların doğrudan veya dolaylı olarak bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından edinilmesi ile bir ortağa ait payların tüzel kişilik sermayesinin yüzde 10'unu aşması sonucunu veren pay edinimleri veya kontrolün değişmesi sonucunu veren pay devirleri, her defasında onaya tabi bulunacak. Bu hüküm, oy hakkı edinilmesi halinde de geçerli olacak.

İletim bedelinde indirim

Yönetmeliğe eklenen diğer geçici maddelere göre de, sahiplik oranı, Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girene kadar yüzde 99,99 olarak uygulanacak.
8 Ocak 2011 tarihi itibariyle işletmede olanlar dahil 31 Aralık 2015 tarihine kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin (ulaşım yollarından ve lisanslarında belirtilen sisteme bağlantı noktasına kadarki TEİAŞ ve dağıtım şirketlerine devredilecek olanlar da dahil) enerji nakil hatlarından yatırım ve işletme dönemlerinin ilk 10 yılında izin, kira, irtifak hakkı ve kullanım izni bedellerine yüzde 85 indirim uygulanacak.