Elektrik kesintisi Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Ekonominin kalbi olan Marmara için enerjide A ve B planınız nedir" diye sordu.

cumhuriyet.com.tr

Oran, haftasonu 14 Ocak 2012 tarihinde İstanbul'da yaşanan ve kentin gündelik yaşamını kaosa çeviren elektrik kesintisini TBMM gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Erdoğan'a, "Özellikle ekonominin kalbi olan Marmara Bölgesi için kademeli olarak devreye girecek alternatif çözüm planlarının bulunmama sebebi nedir? Enerji Bakanlığı benzer bir durumun yaşanmaması için hangi A planını, B planını hazırlamaktadır" diye sordu. Oran, Erdoğan'ın, "Elektrik kesintisi nedeniyle kaç işyeri kazazsı yaşandı? Sinyalizasyon bozukluğu nedeniyle trafik kazası sayısında herhangi bir artış oldu mu" sorularına da yanıt vermesini istedi.

Oran, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde; Bursa Doğalgaz Santrali'nde meydana gelen frekans kayması nedeniyle Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesindeki birçok şehirde elektrik ve doğalgazın verilemediğini, yoğun kar yağışı ve soğuk hava şartlarının da etkisiyle kent genelinde ısınma sorunu yaşandığını, aralarında hastanelerin de olduğu birçok kamu kuruluşunda gereken hizmetlerin verilmesinin aksadığını, metro ve tramvayların çalışmaması nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu belirtti. Bu durumun; anlık talep ile bazı bölgelerde o an için üretilen enerjinin tüketilen enerjiyi karşılamakta güçlük çekmesi, jeneratörlerde oluşan yüklenme sonucunda devir düşmesi ve bunun sonucunda da frekans kaymasından kaynaklandığının basına yansıdığını belirten Oran'ın, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği sorular şöyle:

"Her ne kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçe konuşmanızda Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yılda enerji talep artışının en çok gerçekleştiği ülke olduğu belirtilmişse de, yine hükümet döneminde enerji arzının sürdürülebilir bir politikaya kavuşmadığı, hala tüketimi karşılamakta zorluk çektiği somut olarak gözükmektedir. 2012 yılı başta olmak üzere önümüzdeki yıllarda oluşacak enerji talebini karşılamak için kısa vadeli hangi adımların atılması planlanmaktadır?
10 yıla yaklaşan hükümet döneminde, Türkiye'nin en büyük sanayi, ticaret ve kültür merkezi İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesinin alternatif enerji dağıtım alanları neden yaratılamamış, enerji arzını uzun süreli engelleyebilecek durumların oluşmasını engellemek için gereken adımlar niçin atılmamıştır? Kış koşullarındaki anlık talebin yarattığı baskı henüz karşılanamamışken deprem gibi çeşitli tabii afetler durumunda yaşanabilecek sıkıntılara yönelik alternatif planlar bulunmakta mıdır?

Özellikle ekonominin kalbi olan Marmara Bölgesi için kademeli olarak devreye girecek alternatif çözüm planlarının bulunmama sebebi nedir? Enerji Bakanlığı benzer bir durumun yaşanmaması için hangi A planını, B planını hazırlamaktadır?

13 milyon 255 bin kişinin yaşadığı, Türkiye nüfusunun beşte birini barındıran İstanbul'da saatler süren bir kesinti yaşanması karşısında şayet ihmali olan kamu görevlileri varsa bunların belirlenmesi, oluşan maddi zararların giderilmesi için herhangi bir adım atılması planlanmakta mıdır?

Elektrik kesintisi sırasında İstanbul'da kaç adet iş yerinde iş kazası gerçekleşmiş, kaç hastanede kaç hasta sağlık hizmetinden mahrum kalmıştır? 14 Ocak 2011 tarihiyle kıyaslandığında elektrik kesintisinin yol açtığı sinyalizasyon bozukluğu nedeniyle kaza sayısında herhangi bir artış olmuş mudur?"