Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem: 29 kişi yaşamını yitirdi, 1243 kişi yaralandı

Elazığ Sivrice'de saat 20.55'de 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ'da 5, Malatya'da 25 bina yıkıldı. AFAD, sabah saatlerinde depremde 22 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise 1243'e çıktığını açıkladı. Olay yerinde bulunan muhabirlerimiz akşam saatlerinde 7 cesede daha ulaşıldığını bildirdi. Deprem sonrasında 401 artçı deprem meydana geldiği açıklandı. Elazığ havaalanının da çalışır durumda olduğu, haberleşme, elektrik ve doğalgaz altyapılarında herhangi bir sorun bulunmadığı ifade edildi.

cumhuriyet.com.tr

Fotoğraflar: Necati Savaş

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede, Sivrice ilçesinde saat 20.55'te 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildiği ifade edildi. Deprem, yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Elazığ Sivrice merkezli deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Tunceli, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun'da da hissedildi.

Depremin ardından Sivrice ilçesinde saat 21.08'de 5,4, Baskil ilçesinde saat 21.17'de 5,1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi. Sivrice'deki sarsıntı, yerin yaklaşık 7,03, Baskil'deki ise yerin 10,62 kilometre derinliğinde gerçekleşti.




AFAD: 22 ÖLÜ 1243 YARALI 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde 22 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise 1243'e çıktığını açıkladı. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle Elazığ'da 1 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. AFAD'dan yapılan açıklamada, depremde ölenlerin sayısının 22'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 1243'e çıktığı belirtildi. Ayrıca deprem sonrasında 401 artçı deprem meydana geldiği belirtilerek, Elazığ havaalanının çalışır durumda olduğu, haberleşme, elektrik ve doğal gaz altyapılarında herhangi bir sorun bulunmadığı ifade edildi. 

42 KİŞİ KURTARILDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra 401 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem sonrası 42 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı belirtildi. Ayrıca depremden sonra bölgeye 3 bin 699 arama-kurtarma personeli ve 554 araç sevk edildiği belirtilerek, profesyonel ekiplere destek vermek üzere 108 kişiden oluşan STK ve gönüllü ekiplerin alanda çalıştığı kaydedildi.

30 BİNA YIKILDI

Bu arada hasar tespit çalışmalarında, Malatya'da 100, Elazığ'da 110, çevre illerde ise 40 olmak üzere 250 teknik personelin görev yaptığı ve yapılan çalışmalar sonucu 81 ağır hasarlı, 53 az hasarlı ve 30 (5 Elazığ, 25 Malatya) yıkık bina tespit edildidiği bildirildi.  

KANDİLLİ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 6.5 OLARAK REVİZE ETTİ

Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini 5.0 kilometre olarak revize etti.  


ELAZIĞ'DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Elazığ'da enkaz altında kaldığı belirtilen 30 kişi için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda şuana kadar 1'i çocuk 4 kişi sağ şekilde enkazdan kurtarıldı.

AYKEN APARTMANI'NDA 7 CESET DAHA ÇIKARILDI

Ayken Apartmanı'nda kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda, biri 2 aylık bebek olmak üzere 7 kişinin cesedine ulaşıldı. 1 kadın sağ kurtarılırken, Ayken Apartmanı'nda arama çalışmaları sonlandırıldı. 2 aylık bebeğin adının Miraç olduğu öğrenilirken, babası kızının ölüm haberi üzerine “oy ben öleydim” diye ağıt yaktı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Koca'nın yaptığı açıklamada, "Vatandaşlar 184 SABİM'i arayarak yakınlarının hangi hastanede tedavi gördüğünü öğrenebilirler" ifadeleri kullanıldı.

EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ

İl AFAD ekiplerinin şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maden ve Sivrice'de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır. Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır. Tüm çevre iller kara yoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.

AFAD'ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri, Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 418 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 9 bin 200 battaniye sevk edilmiştir"

100’DEN FAZLA EV YIKILDI

Yaşanan depremin ardından açıklama yapan Malatya’nın Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, “100’den fazla ev yıkıldı. Bölgemizde çadırlar kurmaya çalışıyoruz” dedi.

AKAR’DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İl dışında bazı kayıplar olabilir değerlendirmesi olabilir. Askeri birliklerimize gereken tayakkuz durumunu ilettik. Arkadaşlarımız hazırlıklarını sürdürüyor. Sivrice merkezde herhangi bir kayıp yok. Şu ana kadar gelen haberler rahatlatıcı. Umarım aynı durum devam eder.” 

"YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"


AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, katıldığı bir televizyon programında, deprem bölgesinde iletişimde bir sorun bulunmadığını kaydetti. Güllüğolu, “Şu an için ekiplerimiz de bölgedeki belediye başkanlarımızla, valilerimizle, iletişimimiz devam ediyor. Ekiplerimiz saha taramasına başladılar. Yıkım var mı, enkaz altında kimse var mı, bunun araştırmasını yapıyorlar” dedi. Depremin geniş bir coğrafyada hissedildiğini belirten Güllüoğlu, “Sivrice ve civarındaki ilçelerde hissedildi. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Biz de yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

"EVLERE GİRİLMESİN"


Depremin ardından sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Elazığ Sivrice depremini hisseden bölgeye yakın vatandaşlarımız eğer evlerinde hasar var ise evlerine girmesinler, eşyalarını vs almaya çalılmasınlar, Afad ve Valilikten gelecek uyarıları dikkatlice dinlesinler. Geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

"YER KABUĞU KIRILMIŞ OLABİLİR"

Deprem sonrası canlı yayında açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, “Elazığ’da daha önce bir deprem olmuştu. Bu bölgenin kritik olduğunu söylemiştim. Doğal yolu fay hattının gerilimi yüksek bir bölge. Böyle bir depremin olabileceği hakimdi. Doğu Anadolu’da uzun süreden beri bir deprem yoktu. Beklenen bir depremdi. Ama bu deprem önemli. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Bu anlamda da büyük bir enerji boşalmıştır. Bir iki evde hasar olmaması net bilgi göstermez. Ciddi bir hasar vardır. Umarım ölümler yoktur. Alüvyon bir zemin üzerinde. Özellikle kırsaldaki evler ciddi zarar görmüş olabilir. Manisa gibi bir durum olmaz. Büyüklükten dolayı can kayıpları olmuş olabilir. Bu yüzden müdahalelerin ciddi olması gerekir. Bir de hasar görmüş evlere vatandaşların girmemesi gerekir. Artçılar olacak. Sokaklarda da evlerin hemen önünde değil açık alanlarda olmaları gerekir” dedi.

"ŞAHSİ ARAÇLARLA DIŞARI ÇIKMAYIN"

Elazığ Belediyesi acil müdahale araçlarının trafik yoğunluğu sebebiyle çalışamadığını belirterek, "Tüm vatandaşlarımızın şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önemle rica ederiz" uyarısında bulundu.