El Kudüs'ün yorumu

İngiltere'de Arapça yayımlanan El Kudüs El Arabi gazetesi, Tunus'un ardından Mısır'da yaşanan gelişmelerle ilgili, "insanların kendi güçlerinin farkına vararak korku imparatorluklarına karşı koymaya başladıkları" yorumunda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Gazetenin internet sitesinde, adı verilmeyen bir gazetecinin yorumuna yer verildi. "Ben Arap dünyasında 20 yıldır gazetecilik yapıyorum, son günlerde Arap dünyasında meydana gelen olayların beni yanıltmayacağını tahmin ediyorum, çünkü yapılanlar gerçek demokrasi içindir" diyen gazeteci, korku imparatorluklarının insanları gizli istihbaratlarla sindirdiğini kaydetti.

Yönetimlerin güçlerini sadece halka karşı kullandığını ifade eden gazeteci, tüm Arap ülkelerinde halkın bu şekilde baskı altında tutulduğuna işaret etti. Gazetecinin yorumunda, "Son dönemde insanlar kendi güçlerinin farkına vararak bu korku imparatorluklarına karşı koymaya başladılar" denildi.

Mısır'da bir grup göstericinin "Korku imparatorluklarını çok güçlü bilirdik, meğerse halk bunlardan daha güçlüymüş" şeklinde sloganlarına atıfta bulunulan yorumda, "insanların artık hak, hukuk, demokrasi, adalet, eşitlik ve güçlünün zayıfı ezmeyecek bir adalet sisteminin kurulmasını istedikleri" belirtildi.

Gazetenin yorumunda, Mısır'da halkın sömürülmekten ve aşağılanmaktan bıktığı için kitleler halinde sokaklara döküldüğü görüşüne yer verilerek, şöyle devam edildi:
"Mısır'da zenginler sırtını devlete dayamış, yoksul halkın ise ellerindeki tek geçim kaynağı olan tezgahları da ellerinden alınınca, hem elit tabakaya, hem de iktidara karşı direnmekten başka çaresi kalmamıştı. Ülkedeki iktidar ve zenginler sadece kendi konumlarını düşünüyor, halka hiçbir şey vermiyorlar, bilakis halkın elindekini de almaya çalışıyorlar."

Gösterilerin gerçek kahramanlarının halk olduğu ifade edilen yorumda, her ne kadar fakir kesimler tarafından ayaklanma başlatılmışsa da bunlara destek veren, cesaretlendiren avukatların ve eğitimli insanların unutulmaması istendi.

Yorumda, gösterilerin siyasi dayanağı olmuş olsaydı Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda en fazla 500 göstericinin olacağı ve ülke çapında yapılan gösterilere de halk tarafından destek verilmeyeceği görüşü dile getirildi.

Mısır'da yapılan gösterilerde hiçbir göstericinin suç unsuru teşkil eden bir alet taşımadığına dikkat çekilen yorumda, halkın "Mübarek istifa et", "Cemal Mübarek babana söyle, halk senden ve babandan nefret ediyor" ve "Bu halk ülkesini seven gerçek devlet başkanları ve devlet adamlarını istiyor" gibi sloganlar atıldığına işaret edildi.