El konulan çeltik, TÜBİTAK raporunda temiz çıktı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, Mersin Limanı'na getirilen 23 bin ton pirince GDO'lu olduğu iddiasıyla el konulmasına ilişkin, "Dün akşam açıklanan TÜBİTAK raporunda pirinçte sonuç temiz çıktı, iddialar asılsız" ifadelerini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Dünyada ticarete konu GDO'lu pirinç üretilmediğini savunan Zekeriya Mete, yeterli inceleme yapılmadan kamuoyunda bu şekilde açıklama yapılmasının doğru olmadığını belirtti.
GDO'nun 30-40 kilometre çapında yayılma alanı bulunduğunu ve etrafındaki ürünlere bulaşabildiğini vurgulayan Mete, açıklamasında şunları kaydetti: "Limanlarda taşınan GDO'lu bir ürünün ardından normal bir yük taşındığında bunun diğer ürünlere bulaşma olasılığı bir hayli yüksek. Yapılan incelemelerde çeltiğe genetiği değiştirilmiş toz bulaştığı, bunun da binde 4 oranında olduğu tespit edildi. Dün akşam açıklanan TÜBİTAK raporunda pirinçte sonuç temiz çıktı. AB binde 9'a kadar GDO'nun bulaşabilirliğini, bunun kabul edilebilir olduğunu belirtiyor. Biz her konuda AB'ye uyuyoruz da neden bu konuda uymuyoruz. AB'nin gıdaya verdiği önemi bütün dünya biliyor. Kabul edilebilir oranlardaki bu limitlerine bizde de uyulmalı..." Ne dünyada ne de Türkiye'de pirinçte GDO diye bir şey olmadığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın da bu yönde açıklamaları bulunduğunu dile getiren Mete, iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

Son yaşanan olayların sektöre büyük zarar verdiğini, sektöründe saygın iş adamlarının yanlış bilgilerle, bilinçsiz bir şekilde zan altında bırakıldıklarını düşündüklerini aktaran Mete, "Bu insanlar işçi çalıştırıyor, istihdam yaratıyor, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu işten ekmek yiyen yüzlerce, binlerce insan var. Asılsız iddialar yüzünden sektör ciddi zarara uğruyor. Türk adaletine güveniyoruz, arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılacağına inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.