El Cezire'den Türkiye'ye suçlama
El Cezire televizyonu, Libya ordusuna bağlı askerlerin Türkiye'de üretilmiş kumanyaları kullandığı iddiasından haraketle Türkiye'nin Libya'ya uygulanan BM ambargosunu deldiğini iddia etti.
cumhuriyet.com.trElCezire'nin Libya muhabiri James Bays, ülkenin Nefusa kentinde Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin terk ettiği bir üste Türkiye'de üretilmiş kumanyaların ele geçirildiğini ifade etti.
Bays, El Cezire kanalından haberi vermesinin ardından Twitter hesabı üzerinden de konunun ayrıntılarını paylaştı. Bays'in kumanyaya ait olduğunu söylediği fotoğrafta ele geçirilen lavaş ekmeğin üretim tarihi Mart 2011 olarak görülüyor.
Koalisyon güçlerinin Libya operasyonu 19 Mart'ta başlamış, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkeye yönelik yaptırım kararı ise Şubat ayı sonunda alınmıştı.
Hürriyet'in haberine göre, Bays'in paylaştığı bir başka fotoğrafta ise aynı firma tarafından üretilen, paketlenmiş dönerli pirinç pilavı görülüyor.El Cezire muhabiri, ürünün 2010'da imal edildiğini belirtiyor.
El Cezire'ye konuşan hukukçular, BM kararının ardından Türkiye'den Kaddafi güçlerine askeri gıda sevkiyatının yapıldığının teyit edilmesi halinde, bunun yaptırımların ihlali anlamına gelebileceğini söyledi.
Dışişleri: Bilgimiz yok
El Cezire'nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, BM'nin yaptırım kararının ardından herhangi bir Türk şirketinin Libya'ya ihracat yaptığına dair bilgilerinin olmadığını ifade etti.
Türk şirketinden açıklama
Kumanyayı üreten Türk şirketi UNIFO ise Libya hükümetiyle yapılan bir anlaşmaları olmadığını belirtti.
Şirketin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Son dönemde firmamızın Libya hükümetine gıda satışı yaptığı şeklinde uluslararası basında çıkan haberler gerçek dışı olup, firmamızın Libya hükümeti ile yapmış olduğu bir anlaşma bulunmamaktadır" denildi.
Açıklamada, "Her yıl on milyonlarca paket hazır yemek üretmekte ve satışını yapmaktayız. Firmamızdan satın alınan bu yemeklerin bizden satın alındıktan sonra yeniden üçüncü kişi ve kuruluşlara satılıp satılmadığı veya kimler tarafından tüketildiği gibi bir bilgimiz olmadıgı gibi bunu takip etme imkan ve yükümlülüğümüz de bulunmamaktadır" ifadesi kullanıldı.