"Eksiklik deneyim ve olgunluk"
Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, Türk hakemliğinin en önemli sorununun istikrarsızlık, en önemli eksikliğinin de deneyim ve olgunluk olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trMerkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, Futbol Federasyonu'nun Tam Saha Dergisi'ne yaptığı değerlendirmede, ''Türk hakemliğinin en önemli sorununun istikrarsızlık, en önemli eksikliğinin de deneyim ve olgunluk olduğu görülüyor. Bunları aşmak için atılan adımlar da UEFA Referee Convention projesine dahil olmak ve hakem sayılarını hakemlikte ileri ülkeler seviyesine çekerek deneyim ve olgunluğu artırma çabası olmuştur'' diye konuştu.
Klasmandaki hakem sayısının 917'den 646'ya indirildiğini belirten Sarvan, ''Peki, bu sayı indiriminin nedeni neydi? Bilindiği gibi, iyi hakemlikte en önemli unsurlardan 2 tanesi 'deneyim' ve 'kişilik'tir. Deneyim, hakemin yönettiği maç sayısıyla, kişilik ise hakemin yaşı ile ilişkilidir. Hakem sayısının azalması, her bir hakem için sezon içinde yöneteceği maç sayısının artması, dolayısıyla deneyiminin artması anlamına gelmektedir'' şeklinde konuştu.
"Hakemliğin yeni anlayışı 'oyunu yöneten' kişi olmalıdır"
Türk hakemliğinin yeni rotasını belirleyen etkenlerin başında UEFA'nın geldiğini anlatan Sarvan, ''UEFA'nın hakemlikteki temel anlayışı 'sadece karar veren kişi'den 'oyunu yöneten kişi'ye doğru yönelmiştir. Türk hakemliğinin de yeni anlayışı 'oyunu yöneten kişi' olmalıdır. 2009-2010 sezonuna hazırlık seminerlerinde ve önümüzdeki dönemde tüm eğitim çalışmaları bu yönde olacaktır'' diye konuştu.
Sarvan, hakemlikte ileri ülkeler incelendiğinde, yapılanmanın küçük bölgelere ayrıldığının görüldüğünü ifade ederek, ''TFF de 15 yönetim bölgesine ayrılmış olmasına rağmen, hakemlik alanında bu yapılanma 9 bölge üzerinden sürdürülmektedir. Bu yapılanmanın da diğer birimlerde olduğu gibi daha küçük alanlara ayrılması gerekmektedir'' dedi.
Talimatlar ve yönetmelikler
Oğuz Sarvan, ivedilikle el atılması gereken bir başka konunun, hakem talimatları ve yönetmelikler olduğunu kaydederek, ''TFF Hukuk Kurulu tarafından UEFA ve belli başlı ülkelerin hakem talimatları tercüme edilmiş ve incelenmiştir. İncelenen tüm talimatların ortak tarafı kısa, öz olmaları ve özellikle klasman belirleme ve hakem atamalarında yetkiyi tamamen hakem kurullarının sorumluluğunda bırakmalarıdır. Bir başka deyişle, klasmanları ve atamaları hakem kurulları yapar, bundan dolayı kimsenin Tahkim Kurulu'na itiraz hakkı yoktur'' ifadelerini kullandı.
"Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonasında neden Türk hakemi yok?"
''Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası ve Şampiyonlar Ligi'nde niçin Türk hakemi yok'' sorusunun klasik cevabının, ''Sayın Şenes Erzik yeteri çabayı göstermiyor, uluslararası yetkililere isim fısıldamıyor'' olduğunu, kendi cevaplarının ise ''Türk hakemliğinde güvenilir, istikrarlı bir yapı ve yeteri kadar dış ilişki yoktur'' şeklinde olduğunu belirten Sarvan, ''Kendi verdiğimiz cevabı kabul ederek yola çıktığımızda attığımız ilk adım, UEFA'nın tüm Avrupa'da hakem eğitiminde ve yapılanmasında standart sağlamayı amaçlayan, 'Referee Convention' ismiyle anılan projesine katılmak için başvuruda bulunmak oldu'' diye konuştu.
Bu konuyla ilgili olarak 24 Haziran 2008 tarihinde yapılan ilk toplantıdan sonra çok önemli gelişmeler sağlandığını ifade eden Sarvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hatta ilerlemeler o kadar hızlı oldu ki, UEFA Hakem Sorumlusu Yvan Cornu, 19 Mayıs 2009 günü İstanbul'da yapılan toplantıda, (Bu kadar hızlı ilerleme karşında kuşkuya düştüm. Ancak bizzat yakından incelediğimde bu üyelik için gerçekten hazır olduğunuzu gördüm) ifadesini kullandı. Bu sözlerin önemini anlatmak için İspanya ve Polonya gibi ülkelerin önünde çok daha uzun bir yol olduğunu belirtmek isterim.
UEFA'ya göre bu konudaki tek engel gözlemcilerin hakem kurulu sorumluluğunda olmamasıydı. Bu konuyla ilgili TFF'nin 12 Haziran 2009 tarihli Genel Kurulu'nda, UEFA'nın istediği değişiklikler yapılarak, üyelik için sorun yaratacak bir durumun kalmaması sağlandı.
UEFA Referee Convention Projesi güvenilir, istikrarlı bir yapı oluşturacaktır ve yeteri kadar dış ilişkiyi şimdiden sağlamaktadır. UEFA'nın bu ay yapacağı toplantıda bu projeye dahil olacağımızı umuyoruz. Bu adımın, Türk hakemlik tarihindeki en önemli gelişme olduğunu söyleyebilirim''