"Eksen kayması tartışmalarına katılmıyoruz"

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, WikiLeaks belgeleri nedeniyle Türk yetkililerle diyalogda bir sorun yaşamayacağını belirtti. Türkiye'deki eksen kayması tartışmalarına katılmadıklarını belirtirken Ricciardone, "Türkiye'nin Batı'nın bir parçası ve aynı zamanda Doğu'nun bir parçası olduğunu biliyoruz, anlıyoruz. Bu Türkiye için büyük bir avantaj sayılır. Hem Türkiye için hem Türkiye'nin dostları için bir avantaj. Biz böyle görüyoruz, hiç endişeli değiliz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Büyükelçi Ricciardone, NTV'de Didem Tuncay'ın sorularını yanıtladı. Konuştuğu akıcı Türkçe ile dikkat çeken Büyükelçi Ricciardone, Türkiye ve bölgesindeki gelişmelere ilişkin çeşitli mesajlar verdi.

Ricciardone, bugün Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen görüşmede, Başkan Obama'dan Cumhurbaşkanı Gül'e özel bir mesaj iletip iletmediği şeklinde ki soruya, "Sayın Cumhurbaşkanıyla sohbetimiz gayet olumlu ve samimi geçti. Tabiki Başkan Obama'dan saygılar aktardım ve bütün stratejik konularda sohbet ettik Cumhurbaşkanı Gül'le. Çok samimi bir şekilde ve çok yapıcı bir şekilde" şeklinde cevap verdi.


"Kapılarımız tüm Türklere açık"

"Ankara'ya atanma süreciniz aslında biraz sıkıntılı da oldu. ABD senatosu geçtiğimiz yasama döneminde sizin atanmanızı onaylamadı, görev yaptığınız ülkelerde yönetimlere fazla yakın durduğunuz gerekçesiyle. Türkiye'de hükümetle nasıl bir ilişki kuracaksınız?" sorusuna, Ricciardone şu yanıtı verdi:
"Herhangi bir sıkıntı söz konusu değildi, sistemimizdir. Diplomasi bakımından elbette diplomatlar için hükümetler arasında iyi, yapıcı, yakın görüşmeler lazımdır, bu bir şarttır. Ama aynı zamanda çok normal olarak hem Türkiye'de hem de herhangi bir ülkede muhalefetle, sivil toplumla, işadamlarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Özellikle Ankara'daki büyükelçiliğimizin kapıları herkese ve her kesime açıktır. Aynı zamanda evimizin kapıları da tüm Türklere açıktır."


WikiLeaks belgeleri

WikiLeaks belgeleri nedeniyle Türk yetkililerle diyalogda bir sorun veya zorlanma yaşayıp yaşamayacağının sorulması üzerine Ricciardone, zorlanma yaşanacağını düşünmediğini belirtti. Ricciardone, "Tabi ki, bu olaylardan çok üzüldük, iyi bir şey değildi. Ama ilişkilerimiz o kadar sağlam ki, o kadar önemli ki, o kadar ortak menfaatlerimiz var ki çok parlak bir gelecek bekliyor iki ülkeyi" dedi.
 

Clinton ziyareti

Ricciardone, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyaretinin tarihinin henüz netleşmediğini ifade ederek, "Hala Türk yetkililerle görüşüyoruz, toplantı yapıyoruz, henüz ayrıntılı bir şekilde belli değil. Çok iyi fikirlerimiz var. Kendisiyle gelmeden önce doğrudan görüşmüştüm, bu ziyaret için çok heveslidir. Bir tarafta çok önemli resmi konularımız var ama özellikle Türk halkıyla buluşmak istiyor Clinton, bunun için çok hevesli" şeklinde konuştu. Riccardone, Clinton'un Türkiye'de muhalefet partilerinin liderleriyle de bir araya gelecek olmasına ilişkin de "Bakan Clinton her kesimle buluşmak istiyor, yalnız muhalefet veya siyasetçilerle değil işadamlarıyla, gençlerle görüşmek istiyor. Eğer muhalefetle buluşma fırsatı varsa iyi bir şey olabilir. Biz tabi ki Türkiye'nin iç politikası bakımından tamamen tarafsızız. Türk demokrasisine son derece saygılıyız" ifadesinde bulundu.


Eksen kayması

Türkiye'de bir eksen kayması olup olmadığının sorulması üzerine Ricciardone, "Bu eksen tartışmaları konusuna hiç katılmıyoruz Washington'da. Türkiye'nin Batı'nın bir parçası ve aynı zamanda Doğu'nun bir parçası olduğunu biliyoruz, anlıyoruz. Bu Türkiye için büyük bir avantaj sayılır. Hem Türkiye için hem Türkiye'nin dostları için bir avantaj. Biz böyle görüyoruz, hiç endişeli değiliz" değerlendirmesinde bulundu.


"PKK ile ortak mücadele"

"PKK ile ortak mücadele kararlılığı devam ediyor mu?" sorusuna Ricciardone, "Tabi ki, mutlaka. Bizim terörizme karşı mücadelemiz son derece yapıcı, artarak devam edecektir" cevabını verdi.


İsrail ilişkileri

Ricciardone, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan krizde ABD'nin çabasının sorulması üzerine de kendileri için Türkiye ve İsrail'in ilişkilerinin son derece önemli olduğunu vurguladı. İki ülkenin uzlaşmasının gayet önemli olduğunu kaydeden Ricciardone, "Hem Türkiye, hem İsrail, hem de ABD ama daha önemlisi tüm bölgenin barışı için, istikrarı için, gelişmesi için vazgeçilmez. Uzlaşmayı destekliyoruz" şeklinde konuştu.


Mısır'daki gelişmeler

Mısır'daki olayları da çok yakından takip ettiğini belirten Ricciardone, "Bakan Clinton'ın söylediği gibi bu olaylar hükümetlerin halklarının isteklerine yanıt vermek için veya demokrasilerini geliştirmek için önemli bir fırsat. Bu kullanılabilir" dedi.