Ekonomik sıkıntılar meydanlara da yansıyor
Yemen'de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in istifasını isteyen ve Ocak ayından beri devam eden gösteriler devam ediyor. Artan ekonomik sıkıntılar, meydanlara da yansıyor.
cumhuriyet.com.trProtestoların devam ettiği üniversite meydanı önündeki ''Değişim Çadırları'' varlığını sürdürürken, sürekli sekteye uğrayan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış görüşmelerinden ve ülke genelinde devam eden ekonomik krizlerden sonra, gösterilerdeki coşku ve inancın azaldığı gözleniyor.
İmzalanmasından itibaren 30 gün içinde istifa etmesi halinde Salih'in kovuşturmadan muaf tutulmasını öngören KİK'in planı, birçok görüşmenin ardından sonuçsuz kalmıştı.
Muhalefet ve hükümet yetkililerinin, görüşmelerin çıkmaza girmesinden sürekli birbirlerini suçlaması ve gün geçtikçe artan ekonomik sıkıntılar, meydanlara da yansıyor.
Günlük 10 saati bulan elektrik kesintileri, akaryakıt kıtlığı ve hayat pahalılığı en çok göze çarpan sıkıntılar olurken, özellikle dün Başkent Sana'da yaşanan çatışmalar ve 22 Mayıs Milli Birleşme gününde kabileler arası tansiyonun yükselmesi, ülkedeki gerginliği iyice arttırdı.
General Ali Muhsin'e ait birliklerin konuşlandığı mahallelerde yüksek tepelerde ve büyük kavşaklarda mevziler oluşturması olası bir ''iç savaş'' söylentilerini beraberinde getirirken, Salih'e yakınlığı ile bilinen eli silahlı ve ''Baltacı'' denen, adi suçlardan hapis yatan ve Salih tarafından serbest bırakılanların oluşturduğu gruplarca köşe başlarının tutulması, gerginliği arttıran en önemli sebeplerden biri olarak gösteriliyor.
Çatışmalarda ölenlerin sayısı 22'ye çıktı
Yemen'in başkenti Sana'da muhaliflerin gösterileri sürürken, hükümet yanlılarıyla çatışan Ahmar kabilesine mensup 4 kişi daha öldürüldü.
Muhalefetten bir yetkili, Haşed kabile federasyonu lideri Sadık El Ahmar'ın en az 4 korumasının çatışmada öldüğünü açıkladı.
Sana'da dün akşam saatlerinde güvenlik güçleri ile Ahmar kabilesi üyesi silahlı kişiler arasında çıkan çatışmalarda 18 kişi hayatını kaybetmişti.
Protestoların başladığı günden bu yana desteğini muhalefetten yana kullanan Ahmar kabilesinin, Yemen'in en büyük GSM operatörü başta olmak üzere birçok şirkete sahip olduğu biliniyor.