Ekonomik kriz İspanyol köylerini tehdit ediyor

İspanya'da ekonomik krizle mücadele için uygulanan kemer sıkma politikaları, köylerde ciddi endişelere yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

İspanya'da 47 milyon nüfusun yaklaşık 15 milyonu köy ve kasabalarda yaşıyor. Buralarda yaşayan halk, ekonomik krizden dolayı büyük zorluklar çekmeye başladı.

İspanya'daki 17 özerk yönetimin birçoğu, kamu açıklarını azaltmak için sağlık ve eğitim sektörlerinde kesintiler yapıyor. Castilla y La Mancha, Galisya, Aragon ve Castilla y Leon gibi özerk bölgelerin hükümetleri, acil servis hizmeti veren kamu hastanelerinin sayısını azaltırken, bazı köy okulları da kapatıldı.

Krizden dolayı zaten işsizlik veya fazla vergi artışı gibi zorluklara göğüs germek zorunda kalan köylüler, gece hastalandıklarında uzaktaki bir hastaneye gitmek veya çocuklarını yandaki kasabanın okuluna göndermek gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor.

Küçük yerleşim yerlerindeki belediye başkanları basına yaptıkları açıklamalarda, ''Bizi buralardan atmak istiyorlar, sanki bizden köylerimizi terk etmemizi istiyorlar'' diyerek sorunlarını dile getiriyor.

Çok sayıda köy okulu kapatıldı

İspanya'da yaklaşık 54 bin çocuk köy okullarında eğitim görürken, birçok özerk yönetimde öğrenci sayısı az olan okullar kapatıldı, öğrenciler diğer köylerdeki okullara yönlendirildi.

Castilla y La Mancha'da tek derslikli 60 okul kapandı. Bu bölgedeki köy okulları teftiş kurulu üyesi Jose Manuel Oviedo ''Okulların kapatılması, köylerin geleceğinin yok olması anlamına gelir'' derken, Toledo kentinin Garciotum köyünün belediye başkanı David Palomares ''Köylüler büyük üzüntü içinde. Okulsuz bir köy ölür'' diye konuştu.

Çocuklarını her gün 11 kilometre uzaklıktaki bir kasabaya götürmek zorunda kalan veliler, ''Kendimizi çok kötü hissediyoruz. Çok protesto ettik, ama bir işe yaramadı'' dediler.

Çocuğunu 15 kilometre uzaktaki başka bir okula göndermek için her ay 54 avro 69 sent servis parası vermek zorunda kalan bir veli, ''Belki gün gelecek bu parayı ödeyemeyeceğim. O zaman tek olasılık çocuğumun okulu bırakması olacak. Herkes, tüm siyasetçiler bize refah devleti vaadi verdi, ama şimdi görülüyor ki kesintilerle insanlara nefes bile aldırtmayacaklar'' dedi.

Benzer bir sorun Valencia'nın Monserrat ilçesinde yaşanırken, ekonomik krizden dolayı çocuklarının okul servisi hizmetleri kesilen bir grup anne, çıplak fotoğraflarını çektirip takvim yaparak kaynak bulmaya çalışmıştı. Dünya basınının da ilgisini çeken olayda takvimleri satmayı başaran anneler, en azından çocuklarının 3 aylık okul servisi parasını çıkarmıştı.

Acil servisler gece kapalı

Öte yandan sağlık sektöründeki kesintiler de köylülerin en büyük sorunu haline geldi. İspanya'da yasalara göre, her köyde en fazla 30 dakikalık uzaklıkta bir sağlık merkezi bulunması gerekiyor. Ancak yeni alınan kararlarla bazı kamu hastaneleri acil servislerini gece kapatmak zorunda kaldı ve sivil toplum örgütlerinden sert tepki aldı.

Castilla y La Mancha bölgesindeki Tembleque Acil Servis Platformu'nun sözcüsü İsabel Fernandez, ''Her evin kapısına bir hastane istemiyoruz, ama geceleri hastanelerin acil servisleri açık olmayınca ulaşım çok zorlaşıyor. Geceleri, sisli, dar köy yollarından 36 kilometre gitmek çok tehlikeli. Herkes, acil servislerin gece kapatılması kararının yargıdan döneceğini umuyor'' dedi.

Protestoların en yoğun yapıldığı yer ise Castilla y Leon bölgesindeki bin nüfuslu Arribe del Duero köyü oldu. Sağlık ocağının 22.00 ile 08.00 saatleri arasında verilmemesini protesto etmek için her gece sağlık ocağının bekleme odasında toplanan halk, 19 Ocak Cumartesi günü eylemlerinin 100. gününü geride bıraktı.

Yakın köylerden de destek alan Arribe del Duero halkı, ''Sağlık gibi hizmetten bizi mahrum bırakmak istiyorlar, ama sağlıkla oynanmaz. Gece servisi tekrar açılana kadar protestomuzu sürdüreceğiz'' dediler.

Castilla y Leon Acil Servis Hizmetleri Federasyonu sözcüsü Luis Falcon ise özerk yönetim hükümetinin Ekim ayında yürürlüğe giren kararı ile 19 sağlık ocağındaki acil gece hizmetinin kaldırıldığını ve 80 bine yakın kişinin bundan etkilendiğini söyledi. İspanya'da Katalonya, Extremadura ve Castilla y La Mancha özerk yönetimlerinde de benzer kararların uygulandığı hatırlatıldı.

Köylerdeki durumu değerlendiren üniversitelerdeki, sosyal derneklerdeki uzmanlar ve ekonomistler, ''Köy nüfusu, ülkemizin omurgasını oluşturuyor ve bunun böyle devam etmesi için toplumun üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yapması gerekiyor. Kısa vadede sadece kesintilere odaklanmak miyop bir yaklaşım olur. Çok hassas konular. Köylüler arasında, kırsal alanda yaşamak cazip değil tartışması başlamamalı. Köylerin geleceği üzerine asla şüphe duyulmamalıdır'' çağrısında bulundu.