Ekonomide işler, seçim sonrası da zor olacak

Farkı kurumlardan seçim sonrasına ilişkin uyarılar birbirini izledi. Ekonominin incecik bir buz tabakası üzerinde yürüdüğüne dikkat çekildi. CNBC, Fitch, Morgan Stanley ve TİSK önlem istedi.

cumhuriyet.com.tr

Amerikan CNBC kanalının internet sitesinde yayımlanan “Seçim sarsılmış ekonomi için az umut veriyor” başlıklı yazıda, 1 Kasım’da, 7 Haziran’dakine benzer sonuçlar beklendiği, ülkenin kırılgan bir parlamentoyla zorlanacağı belirtildi.

Holly Ellyatt imzalı yazıda, ekonomistlerin, seçim sonuçlarının ülke ekonomisini sarsan siyasi kilitlenmeyi çözemeyeceğinden ve bir zamanların patlama yapan ekonomisinin düşüşe geçmesinden endişe ettikleri kaydedildi.

CNBC’nin görüşlerine başvurduğu, risk analizi kuruluşu Spiro Sovereign Strategy’nin başındaki Nicholas Spiro’ya göre, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik durum çok iç açıcı değil, ancak ekonomik olarak “ince bir buz tabakası” üzerinde yürüyen Türkiye’de durum daha da kötüleşti.

Spiro, “Ekonomi dramatik bir şekilde yavaşladı, etnik şiddet tırmanıyor, mülteci krizi derinleşiyor ve enflasyonla mücadele eden Merkez Bankası’nın kredibilitesi lime lime olmuş. Bu seçim kararı daha baştan hiç alınmamalıydı” dedi.

Kritik zaman

Yine Spiro’ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye çatışmasını “AKP’nin tek başına iktidar olması amacıyla milliyetçi oyları toplamak için” kullanıyor.

Yazıda, seçimlerin Türkiye için kritik bir zamana denk geldiği, Suriye’deki IŞİD tehdidi nedeniyle, seçmenlerin jeopolotik endişelerinin arttığı, birçoklarının devletin bunu PYD’ye saldırmak için gerekçe olarak kullandığına inandığı belirtildi.

TİSK’ten önlem çağrısı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), seçimden sonra kurulacak yeni hükümete, mevcut ve gelecekteki olası işsizlik artışı karşısında yeni strateji ve önlemler geliştirmesi çağrısında bulundu.

TİSK’in ekim ayı Ekonomi Bülteni’nde yer alan çağrıda, “Seçim sonrasında kurulacak hükümet, sanayinin uluslararası rekabet gücünü, yatırımları, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı artıracak yeni tedbirler uygulamalı” denildi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel ekonomiye ilişkin saptamalarına da değinilen TİSK değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi: “IMF, 2016’da dünya ülkelerinde genellikle büyüme oranının artacağı, işsizlik oranının azalacağını öngörüyor. Türkiye açısından ise bu eğilimlerin tam tersine, büyümenin azalacağı, işsizlik oranının artacağı tahmin edildi. Uluslararası konjonktürün Türkiye’ye muhtemel etkisi, ekonomideki mevcut eğilimler ve reel sektörün yaşadığı sorunlar, bu tahminleri doğruluyor.”

Morgan Stanley: U dönüşü beklemeyin

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, 1 Kasım seçimleri sonrasında Türkiye ekonomisinde toptan ve kalıcı bir U dönüşü beklemenin gerçekçi olmadığını duyurdu.

1 Kasım sonrası en olası senaryonun koalisyon olduğunu bildiren kurum, koalisyon görüşmeleri sürecinin büyük ihtimalle çok tartışmalı olacağını vurguladı

Siyasi belirsizlik negatif etkiler

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 1 Kasım seçim sonuçlarının Türk bankaları için önemli olacağına işaret ederek, “Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Banka müşterilerinin döviz cinsinden kredilerini geri ödemede giderek zorlanabileceğine ve bankaların döviz cinsinden kredilerde zarar yazmalarının beklendiğine dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türk Lirası’ndaki değer kaybı aynı zamanda bankaların sermaye oranlarını da erozyona uğrattı. Biz, Türk Lirası’ndaki yüzde 10’luk değer kaybının, sektörün sermaye yeterlilik oranında 50 baz puanlık düşüşe yol açtığını tahmin ediyoruz"