Ekmek tehlikede

Ekmek tehlikede! Türkiye ’de kurak geçen kış döneminin ilk sıkıntısı ortaya çıktı. Buğday kuraklık ve dondan en çok etkilenen ürünler arasında yer alırken, bazı bölgelerde rekolte kaybı yüzde 50’yi aştı.

AA

29-30 Mart’ta yaşanan don olayı sonrası Çukurova’da hasatın 1 ay öne geldiğini ifade eden Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, buğday hasatının biçerdöver ile değil çim biçme makineleri ile yapıldığını söyledi. Geçen yıl Ceyhan’da 200 bin ton buğday üretimi yapıldığını belirten Tezcan, “İlk kez bu kadar kurak bir yıl geçirdik. Sulama yapılan bölgelerin durumu biraz daha iyi ancak bu yılki üretim 100 bin tonu geçmez” dedi. Ceyhan’da 60-70 bin dekarda hasat yapıldığını söyleyen Tezcan, “Buğday başaklarının içi boş olduğu için neredeyse hepsi saman balyası oldu. Biçerdöverin maliyetini bile karşılayacak buğday çıkmıyor tarladan. Geçen yıl 65-75 kuruş arasında seyreden buğday fiyatı daha şimdiden 90 kuruşu geçti. Önlem alınmazsa buğday ithalatı artar. Bu durumdan en çok etkilenen de ekmek fiyatları olur” dedi.

Yüzde 25 kayıp var

Kuraklığın etkisinin beklenenden daha fazla olduğunu kaydeden Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin, Türkiye’nin birçok bölgesi ile irtibat halindeyiz. Genelinde büyük problem yaşanıyor. Bu dönemde yağmur yağması da hiçbir şeyi değiştirmez. Türkiye genelinde yüzde 25’lik rekolte kaybı yaşanması bekleniyor” dedi. Yetkin Çukurova bölgesinin Türkiye’nin buğday ihtiyacını karşılamada üçüncü sırada olduğuna dikkat çekti.