Ehliyet 'tuz'landı... Sağlık raporu en az 350 TL

Yeni ehliyet sahibi olacakların 7 alanda istenilen testler için en az 350 TL, en çok da 525 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

iklim öngel

Her geçen gün artan sağlık masraflarına, ehliyet alımı için sağlık raporunda yapılan değişiklikler de eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın psikolojik bozukluk, göz, işitme gibi toplam 7 alanda istediği testlerin devlet hastanelerinde dahi, birim başına 50 veya 75 TL’den yapıldığı ortaya çıktı. Buna göre yeni ehliyet sahibi olacak vatandaşların, en az 350 TL, en çok da 525 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Doktorlar ise raporda yapılan düzenlemeyi doğru bulduklarını ancak bedellerinin çok maliyetli olduğunu belirterek, bu parayı ödeyemeyecek birçok kişi olduğuna dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda yayımlanan “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri, Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, görevli tabip veya uzman tabip tarafından yapılacak ve sağlık raporu düzenlenecek. Vatandaşlar; dahiliye, psikiyatri, göz, nöroloji, göğüs hastalıkları, KGB ve ortopedi olmak üzere toplam 7 alanda muayene olacak.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Filiz Ünal, ehliyet alacaklar için oluşturulan formun aile hekimleri tarafından hazırlandığını belirtti. Değişikliklerin yapılmasının ardından belli ilkelerin olduğunu söyleyen Ünal, “Epilepsi, işitme, göz muayenesi gibi toplam 7 birim var. Bunları bizim merkezlerimizde yapmak mümkün değil. Bu nedenle de vatandaşlar hastanelere sevk ediliyor” dedi.

‘Bilimsel evet, parasal hayır’

Bunun doğru olduğunu, belli hastalığa sahip olanların sınırlı veya hiç araç kullanmaması gerektiğini söyleyen Ünal şöyle konuştu:

“Tüm bunlar kazaları engelleyen tedbirler. Ancak biz bunların tespiti için vatandaşları hastaneye gönderdiğimizde, devlet hastanelerinde birim başına 50 TL alınıyor. Çankaya’da ise birim başı 75 TL alan yerler var. Bu muayenelerle kazalar önlenmeye çalışılıyor ama insanların bu parayı ödemesi mümkün değil. Bu bize şiddet olarak geri dönüyor. ‘Benim bu kadar param yok’ diyor insanlar. Devletin bunu yapması bilimsel olarak evet ama 350 TL kabul edilebilir bir şey değil.”