Egzersizin yaşı yok
Ortaköy sahilinde yürüyüş yaparken bisiklete binen yaşlı bir turist gördüm. Fiziki yapısı gençlere örnek olacak nitelikteydi. Merak içinde takip ettim. İlk başta İstanbul’da yaşadığını ve spor yaptığını düşündüm. Su molası verdiğinde yanına yaklaşıp konuştum. İngiltere’de yaşamını sürdürdüğünü ve tatil yapmak yerine egzersizi tercih ettiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trİngilizin o anda verdiği yanıt ilginç gelmişti. Ama İngiliz doğru olanı yapıyordu. Neden mi? Yaşın ilerlemesiyle hareketsizlik kişinin günlük yaşamına etki ediyor. Testesteron hormonu azalıyor. Vücuttaki protein kaybı artıyor. Bu nedenle kasta atrofi (kas küçülmesi) oluşuyor. Ayrıca eklem ve hareket açısında daralma, kas gücünde de azalma gerçekleşiyor.
Hareketsiz yaşamı tercih eden kişiler içinse sağlık sorunları kaçınılmaz... Bu yüzden egzersiz yapmak çok önemli. ‘Yanlışın neresinden dönerseniz iyidir’ mantığıyla düşünün. ‘Ben yapamam’ deyip spora küsmeyin. Spor uzmanları her yaşın fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştiriyor. Düzenli fiziksel aktivite ise kan şekerinizi düzenleyip diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Bu nedenle kas gücünüzdeki yetersizliği engelleyin ve yaşlılıkta yaşabileceğiniz olumsuzlukları ortadan kaldırın. Çünkü egzersiz sayesinde eklem esnekliğiniz, kas gücünüz, dayanıklılığınız, kemik mineral yoğunluğunuz artacak.
Bu hafta uygulacağımız egzersiz, ileriki yaşlarda karşılaşılan diz ağrılarına yönelik olacak. İlk olarak sol tarafınıza uzanın ve başınızın yan kısmını sol elinizin avuç içine yerleştirin. Sağ elinizle de sağ ayak bileğinin üst kısmından tutun. Germeyi hissetmek için sağ topuğunuzu sağ kalçanıza doğru yaklaştırın. Bu germeyi 10 saniye uygulayın. Daha sonra sağ elinizle tuttuğunuz sağ ayağınızı iterken quadriceps (üst bacak kas grubu) kasınızın gerildiğini hissedeceksiniz. Aynı egzersizi sol bacağınıza da uygulayın. Hareketi gerçekleştirirken dikkat edilecek önemli nokta ise vücudunuzu düz tutmanız.
Spor dolu günler...