“Eğlen, Öğren, Hijyen”

Unilever'in, hijyen bilincine sahip nesiller yetişmesine katkıda bulunmak için 3 yıldır TEGV iş birliğiyle sürdürdüğü “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesi kapsamında, Mardin’in Midyat ilçesinde Gülveren Köy Okulu’nda çocuklarla bir araya geldi. Bu güzel buluşmaya ben ve bir gurup gazeteci de şahit olma şansını yakaladık. İyi ki yakalamışız…

Tutku Talınlı/Cumhuriyet

Doğunun masal şehri Mardin'deydim birkaç gün önce. Mardin'i nasıl adlandırırsın diye sorarsanız kesinlikle “Masal” şehri diyebilirim. İstanbul'da zaman nasıl hızlı geçiyorsa Mardin'de tam tersi. Zaman adeta bir yerlerde durmuş kalmış...İşte, bu ‘masal’ şehrinde, Unilever'in Domestos Markası ve Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle, 2011 yılından bu yana sürdürdüğü “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesi kapsamında, Midyat ilçesindeki Gülveren Köy Okulu’nda birçok gazeteci arkadaşımla birlikte çocuklarla bir araya geldik. Bugüne kadar binlerce çocuğa ulaşan proje, dünyanın en seçkin organizasyonlarından Stevie İş Dünyası Ödülleri’nde 2’si altın olmak üzere 5 farklı kategoride ödülle ve yine global prestijli organizasyonlardan En İyi İş Dünyası Ödülleri’nde (The Best Business Award’te) sosyal sorumluluk kategorisi ödülüyle zaten başarısını kanıtlamıştı ama bizzat şahit olunca bu başarının nedenini daha da iyi kavrıyor insan.

Hedef daha sağlıklı nesiller

Çocukların gözlerindeki öğrenme isteğini ve yeniliklere ne kadar açık olduklarını görmek hepimizi derinden etkiledi. Önce sınıfa kurulan projeksiyon sistemi yardımıyla çocuklar ‘bakteri nedir? nerelerde bulunur? nasıl korunulur?’ konularında bilgilendirildi. Benim gözlemim ise şimdiye kadar aldıkları eğitim sonucunda zaten bu konulara oldukça vakıf olmalarıydı.Her birinin önüne renkli kalemler ve resim kağıtları konularak hayallerindeki bakteriyi çizmeleri istendi. Çok sevimli olanları da vardı, oldukça korkutucu olanları da. Hayal güçleri o kadar şaşırtıcıydı ki...

Projede bugüne kadar 230 bin çocuğa hijyen eğitimi verilmiş. Eğitime katılan her çocuğun ailesine ve çevresindekilere de bu eğitimden bahsettiğini düşünürsek bu rakam neredeyse 1 milyonu aşıyor. Hedef küçük yaşlarda hijyen bilinci kazandırarak enfeksiyona bağlı hastalıkları büyük ölçüde azaltmak ve böylece daha sağlıklı nesiller yetiştirmek.

Hijyen eksikliği can alıyor

Zaten, Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Dinçer’in sözlerine kulak verdiğinizde projenin önemini ve büyüklüğünü de bir kere daha anlıyorsunuz. Dinçer, dünyada her yıl 2 milyon çocuğun ishal ve zatürreden dolayı hayatını kaybettiğini söylüyor. Tüm dünyada ise 5 yaş altı çocuklarda her yıl bir milyara yakın ishal vakası görülürken, Türkiye’de ise bu rakam yaklaşık 2,5 milyon. Dünyada her yıl bulaşıcı hastalıklar ve hijyen eksikliği nedeniyle de 5 yaşın altında 8 milyon çocuk hayata veda ediyor. Rakamları okuduğunuz da eminimin siz de dehşete düştünüz!

Temiz su ve hijyen büyümede etkili

Ortaya çıkan tablo hiç de göz ardı edilecek gibi değil. Üstelik araştırma sonuçları bu kadarla da bitmiyor, maalesef ki. Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Aslı Tanyer ise özellikle hijyenin çocuk gelişimindeki önemine dikkat çekiyor ve London School of Hygiene & Tropical Medicine ve WaterAid Vakfı iş birliğiyle yürütülen ‘Hijyenin çocuk gelişimi üzerindeki etkisi’ konulu araştırma sonucundan bahsediyor. Bu araştırma gösteriyor ki sıhhi temizlik koşullarının iyi olduğu evler, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Ayrıca küçük yaştaki çocuklarda ishal gibi hijyen eksikliği nedeniyle tekrarlanan rahatsızlıklar büyümeyi olumsuz yönde etkilerken, ilk kez bir araştırma temiz su ve hijyenin büyümeye katkı sağladığını da ortaya koyuyor. 

Başarı oranı yüzde 82

TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay da Unilever sponsorluğunda TEGV’in Türkiye çapındaki 81 etkinlik noktasında hayata geçirilen “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesinin sonuçlarını anlatırken bu başarının haklı gururunu yaşıyor. Etkinliğin, çocukların yaparak öğrenecekleri ‘interaktif bir eğitim programı’ olarak geliştirildiğini analatan Çağatay “Eğitim öncesi ve sonrası yaptığımız test sonuçlarına göre; çocukların mikrop türleri ve hijyen hakkındaki bilgisi eğitim öncesiyle karşılaştırıldığında, projenin birinci yılında %77, ikinci yılında %170 ve üçüncü yılında ise %82 artış gösterdi.” diyor.