Eğitime muhtarlar damga vuracak
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni atama sisteminde en dikkat çeken değişiklik eğitim kurumu yöneticiliğini ilk kez atama yöntemi oldu.
cumhuriyet.com.trOkul müdürlerinin yeniden atanmasında muhtarın da görüşü alınacak. Yeni yönetmeliğe göre atamlalarda yazılı ve sözlü sınav şartı da kaldırılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştığı “MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği” tamamlama aşamasında olduğu öğrenildi. Kısa bir süre sonra Resmi Gazete’de yayınlanması planlanan yönetmelikte Bakanlık, köklü değişiklere gitmeye hazırlanıyor.
Edinilen bilgiye göre Bakanlığın yeni atama sistemde en dikkat çeken değişikliği eğitim kurumu yöneticiliğini ilk kez atama yöntemi olacak. Mevcut uygulamada müdürler için “yazılı ve sözlü”, müdür yardımcılıkları için “yazılı” şartı öngörülürken taslağı hazırlanan yeni yönetmelikte ne yazılı ne de sözlü düzenlemesi yer alıyor. İl milli eğitim müdürünün önereceği isimler arasından valinin kararı doğrultusunda okul müdürlerinin ataması yapılacak.
5 yıllık deneyim yeterli
Vatan'ın haberine göre, yönetmelikte, “en az 5 yıllık öğretmen olmanın” yeterli görüldüğü ifade edildi. Yüksek lisans ve doktora yapmışlar “öncelikli” tercih edilecek öğretmenler olacak. Müdür yardımcılıklarına atama ise okul müdürünün resmi yazısı il milli eğitim müdürünün önerisi valinin kararıyla olacak.
Okul müdürlerinin görev süresi 4 yıl olarak belirlenirken, aynı kişinin tekrar okul müdürü olarak atanabilmesi okul ve okul çevresinin de görüşleri alınarak yapılacak. Yönetmelikte aynı kişinin aynı okulda bir dönem daha müdürlük yapabilmesine karar verilirken aranacak şartlar da sıralanacak. Buna göre “okuldaki en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin görüşü”, “okul aile birliği temsilcisinin görüşü”, “öğrenci temsilcisinin görüşü” ve “muhtarın görüşü” de okul müdürünün atanmasında etkili olacak. İlçe ve il milli eğitim müdürünün de yapacağı değerlendirmenin ardından valinin kararı doğrultusunda aynı kişi müdürlüğü devam edebilecek. Bir okul müdürü aynı okulda 4 yıllık sürelerden oluşan en fazla iki dönem görev yapabilecek. Üçüncü dönemde de müdürlük yapacaksa bu dönemi başka bir okulda olacak.
40 bin müdür gidebilir
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dershane Yasası’nın Şubat ayında TBMM’deki görüşmeleri sırasında 4 yılı doldurup görevden alınacak okul müdürü ve müdür yardımcılarının sayısının 100 bini bulacağı iddialarına ilişkin “Tasarıdan etkilenme potansiyeli olan yönetici sayısı 39 bin 870. Okul yöneticiliği, müdürlük, müdür başyardımcılığı ikinci görevdir. Aslolan öğretmenlik görevidir” açıklaması yapmıştı.