"Eğitimde laf ve proje çok, sonuç yok"
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in eğitim sistemini "mahvettiğini" iddia ederek "Laf çok, proje çok ama sonuç ve başarı yok. Koşturmaca çok, kadrolaşma çok, yurtiçi-yurt dışı geziler çok ama nitelik ve icraat yok" şeklinde eleştirdi.
cumhuriyet.com.trBağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada, 7 yıla yakın süredir Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan Hüseyin Çelik'in her geçen yıl karnesinin daha da kırık olduğunu kaydederek, "Bakan yalnızca hamasi, edebi konuşma konusunda mahir, diğer konularda sınıfta kalmıştır" dedi.
Çelik'in şu ana kadar sorunlara ilişkin çözüm ürettiğini görmediklerini belirten Avcı, "Bakan Çelik bugüne kadar ki süreçte eğitimin hiçbir sorununa çözüm üretememiş tam aksine eğitim sistemini daha da içinden çıkılmaz sorunlar yumağı haline getirmiştir. Bakanlık cephesinden kamuoyunu yanıltma amaçlı çözüm noktasında adımlar atıldığı izlenimi verilmeye çalışılıyor. Halen 40'ar, 50'şer kişiden oluşan kalabalık sınıflar, işsiz öğretmenler, 175 bin öğretmen ihtiyacının sürmesi, nitelikli eğitime geçilememiş olması ve öğretim sistemindeki binlerce sorun devam ediyor. Neyin çözüldüğünü çok merak ediyoruz" diye konuştu.
"Eğitim sisteminde arpa boyu yol alınmadı"
Çelik'in eğitim sistemini "mahvettiğini" söyleyen Avcı, "Laf çok, proje çok ama sonuç ve başarı yok. Koşturmaca çok, kadrolaşma çok, yurtiçi-yurtdışı geziler çok ama nitelik ve icraat yok. Eğitim sistemimiz bakan Çelik döneminde iş bilmemenin, iş görmemenin, ölçmeden, biçmeden fütursuzca yapılan uygulamaların ana merkezi olmuş ve sonuçta kaybeden milyonlarca öğrenci ve anne-babası ve yüz binlerce eğitim çalışanı olmuştur" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim konusunda dünya standartlarının yakalandığını açıklamasına karşın, öğrenci, veli ve öğretmenlerin bu fikri onaylamalarının mümkün olamayacağını kaydeden Avcı, "Eğitim sistemimizin kalitesinin izlenmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan nesnel olarak geliştirilmiş standartlar bulunmadığı gibi bu konuda bir arpa boyu yol bile alınamamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın dünya ve Türkiye`deki pedagojik kuram ve uygulamalardaki son gelişmeleri zamanında saptayıp, öğretmenlerin yararlanmasına sunabilen bir eğitim destek sistemi ve politikası dahi bulunmamaktadır" diye konuştu.
"Böyle giderse eğitim sistemi başarısızlığa devam edecek"
Hükümetlere ve bakanlara göre sık sık eğitim sisteminin değiştiğine işaret eden Avcı, sistemin topluma yararlı olmaları için öğrencilere gerekli olan şeyleri öğrenmelerinde yardımcı olmadığını savundu. Öğretmenlerin de eğitim sistemini geliştirmeye yönelik çalışmalarda Bakanlığı kendilerine destek değil "köstek" olarak karşılarında bulduğunu ifade eden Avcı, "Okullarda görev yapan öğretmenlerin yüzde 95'i AB uzmanlarının yönlendirmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönlendirdiği eğitim sisteminin içeriğinin, öğretim materyalleri ve çalışma yöntemleri temelinde dünyadaki son gelişmeleri takip edemediğine inanıyor. Bana göre eğitim sistemi öğrencilerin temel gereksinimlerini bile karşılamaktan uzak olurken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın danışma, görüş alma, birlikte görüş oluşturma, birlikte karar alma gibi katılımcı süreçlere yer vermemeye devam ediyor. Bu yönüyle itiraf edilmelidir ki böyle giderse Milli Eğitim sistemimiz yerlerde sürünmeye, başarısızlığa, ezbere ve öykünmeye devam edecektir" dedi.