Eğitimde dinselleşme raporu

Halkevleri'nin son eğitim raporu okullardaki 'Gerici uygulamaları' gözler önüne serdi

Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı son düzenleme ile tüm okullarda mescit açılmasının önü açıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ibadethane açılmasının ve ibadetin zorunlu olmadığını açıkladı. Ancak Halkevleri’nin son eğitim raporu okullarda yaşananları gözler önüne serdi. 1205 öğrenci, veli ve öğretmen arasında yapılan anket, okullarda mescit yapımına hız verildiğini, bazı okullarda mescit sayısının ikiye çıkarıldığını, öğrencilerin namaz kılma ve başörtme telkinleri ile karşı karşıya kaldığını, cuma namazı saatlerinde derslerin boş geçtiğini, özellikle başarılı öğrencilerin namaza götürüldüğünü, anaokulu öğrencilerine velilerinin bilgisi ve istediği dışında yemek duası öğretildiğini ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 92’si okulun din öğrenme yeri olmadığını ifade etti.

LAİK EĞİTİM İÇİN AYAKTAYIZ YA SİZ?

Anket sonuçları, Birleşik Haziran Hareketi’nin eğitimde gerici uygulamalara karşı hazırlıklarını sürdürdüğü Uyarı Boykotu’nun gerekçelerini ortaya koymuş oldu. “Bilimsel ve Laik Eğitim İçin Ayaktayız ve Boykottayız. Ya siz?” sorusu ile 13 Şubat’ta Türkiye genelinde veliler çocuklarını okullara göndermeyecek, 13 Şubat’ı çocuklarına ayıracak

 

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri, 4+4+4 eğitim sisteminin yürürlüğe girdiği yıldan bu yana aylık olarak hazırladığı Eğitim Hakkı Raporları’nın sonuncusuna “Eğitimde Gerici Uygulamalar” başlığını verdi. Rapor için 28 ilde, 112 okulda anket düzenlendi. Anketlere 810 veli, 301 öğretmen, 94 öğrenci yanıt verdi. Anket sonuçları okullarda mescit açılması ve ibadet uygulamaları konusunda nelerin yaşandığını gözler önüne serdi. Raporun detayları şöyle:

Sorunlardan önce mescit: Anket yapılan okulların yüzde 82’sinde okul müdürleri değişmiştir. Bazı okullardan gelen bilgiler yeni göreve gelen müdürlerine bazı konularda baskı yapmaya başladığı söylemiştir. Özellikle öğrencilere dönük kılık kıyafet baskısı birçok okulda karşımıza çıkmaktadır. Bazı okul müdürlerinin göreve gelir gelmez okulların temel sıkıntılarına dair çözüm üretmekten önce aceleyle mescit açtığı tespit edilmiştir.

Bir okulda 2 mescit: Görüşme yapılan okulların yüzde 55’inde, 56 okulda, mescit açıldığı tespit edilmiş, bu mescitler çoğu okulda laboratuvar, kitaplık yerine açılmıştır. Hatta İstanbul Kadıköy’de bir okulda 2 tane mescit açıldığı görülmüştür.

Yüzde 7 ‘öğretmenler için ihtiyaç’ diyor: “Okullarda mescit açılmasının eğitimin bir ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna ankete katılanların yüzde 7’si evet yanıtını vermiştir. Evet diyenlerin büyük bir bölümü mescitin öğretmenler için bir ihtiyaç olduğunu ya da olabileceğini ifade etmiştir. Geri kalan yüzde 93 okullarda mescit açılmasının eğitimin bir ihtiyacı olmadığını söylemiştir.

Anaokulu çocuğuna yemek duası: Veli, öğretmen ve öğrencilerin yüzde 42’si okullarında etnik, mezhep ve cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına bizzat yaşayarak ya da gözlemleyerek şahit olduklarını belirtmiştir. Yine okulların yüzde 46’sında özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin namaz kılma, baş örtme gibi konularda telkinlerde bulunduğu tespit edilmiştir. Ankete katılan anaokulu velilerinin büyük kısmı yaşı küçük olduğu gerekçesiyle çocuğuna henüz dini bilgi vermediğini, ancak bilgisi ve istemi dışında öğretmenler tarafından yemek duası öğretildiğini söylemişlerdir.

Okul din öğrenme yeri değil: “Sizce din eğitiminin müfredat içerisinde arttırılması öğrencinin yararına mıdır” sorusuna ankete katılanların yüzde 92’si hayır cevabı vermiş, büyük çoğunluk okulların din öğrenme yeri olmadığını ifade etmiştir. Soruya “yararınadır” yanıtını verenlerin önemli bir kısmı da bu artışın sınavlarda artan dir dersi sorularının cevaplanabilmesi ve ortalamaların yükselmesi için yararlı olduğunu söylemişlerdir.

AVCI İHTİYAÇ VARSA AÇILABİLİR DEMİŞTİ

MEB, eylül ayında yaptığı bir yönetmelik değişikliği ile tüm okullarda mescit açılmasına mevzuat onayı verilmiş, ibadethanenin zorunlu olup olmayacağı sorularına Milli Eğitim Bakanı Avcı, “İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. ‘Açılabilir’ diyoruz. İhtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil” yanıtını vermişti.

 

Cuma saati ders yok: Birçok okulda cuma namazı saatinde bazı derslerin boş geçtiği anlaşılmaktadır. Öğrencilerden edinilen bilgilere göre bazı okullarda özellikle başarılı öğrencilerin bazı öğretmenler tarafından namaza götürüldüğü öğrenilmiştir.

Değerler ağacında iffet: 19. Milli Eğitim Şûrası’nın da kararları arasında yer alan “değerler eğitiminin” henüz sistematik bir biçimde hayata geçmediği gözlemlenmiştir. Ancak “bazı okullarda değerler eğitimi ağacı” yapıldığı, bu ağacın dallarına “iffet, sadakat, itikat” gibi kelimelerin asıldığı görülmüştür.

Sınıfta kız-erkek ayrımı: Sınıflardaki oturma düzenine ilişkin kız ve erkek öğrencilerin ayrı oturtulmasına ilişkin henüz yaygın bir baskı tespit edilmemiş, ancak yine de bazı okullarda öğrencilerin ayrı oturmasına dönük sınıf öğretmenleri tarafından baskı yapıldığına rastlanmıştır.