Eğitim tabletsiz olmalı

Bilgisayarla çok zaman geçiren çocuklar adlarını bile düzgün yazamıyor.

cumhuriyet.com.tr

Milli Eğitim Bakanlığı, FATİH projesi kapsamında 5. sınıf öğrencilerine tablet dağıtımından vazgeçti ama eğitimciler, tabletin 9. sınıf öğrencileri için uygun olmadığını söylüyor. Evde yoğun biçimde bilgisayar kullanan çocuklar, kalemle adlarını bile yazmakta güçlük çekiyor.

Eğitim Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimin sorunlarını tamamen teknolojiye indirgediğine dikkat çekerek, “Çocukların sadece teknolojik araçları kullanıyor olması eğitimin sorunlarını çözmüyor. Bakanlık, buna uygun programlar hazırlamadan sadece şov yaptı, Fatih projesi başlı başına AKP’nin şov aracıydı ve bunun altında kaldı” dedi.

 

Yazmak sanattır

Bilgisayar kullanımının çocukları, okuma-yazmadan uzaklaştırdığını, akıl ve zekâ kullanımını körelttiğini belirten Culfa, şöyle devam etti: “9. sınıfta da tablet kullanılmaması gerekir. Bilgisayar, dersleri daha kalıcı hale getirmek, pekiştirmek için kullanılmalı. Bilgisayar ana eksen haline gelirse, çocuk eğitimden uzaklaşır. Edebiyat dersinde, kompozisyon çalışmasını bilgisayarda yapmak doğru değil. Yazmak zaten ayrı bir sanat. Ders kitapları kalkacak, hepsi e. kitap olacak deniliyor, böyle olursa çocuklar okumadan uzaklaşır.”

Okullarda bilgisayar kullanımının yarar ve zararları tartışılırken, çocuklar zaten neredeyse bebeklikten itibaren bilgisayarlarla haşır neşir yaşıyor. Çok küçük yaşlardaki çocukları bile bilgisayar başından kaldırmak mümkün olamıyor.

 

Kural koyun

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) uzmanları, anne-babaların sınır ve kural koyması gerektiğini anımsatarak şunları öneriyor:

* Bu cihazın “sizin” olduğuna dair kesin ve kararlı olun.

*Oyunların, çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olduğundan emin olun. Cihazlarınızda yaş sınırlaması varsa, aktif hale getirebilirsiniz.

* Seçilen oyunların şiddet öğeleri içermemesine dikkat edin.

* Okul öncesi dönem çocukları için dijital cihazların karşısında geçirilecek süre en fazla 30 dakikadır, çocuklara bu konuda sınır koymanız önemlidir.