Eğitim sistemi değişiyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Esas odaklandığımız nokta, ilköğretimden ortaöğretime geçişteki sınavı kaldırmak" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu kapsamında bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Siyaset Okulu" programının açılış dersini verdi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dinçer, "Sınav sistemi kalkmadan ya da üniversite kapasitesi taleplerin üzerine çıkmadan dershanelerin ortadan kalkması halinde yeni kriterlerin uygulanabilirliği, öğrencilerin seçilebilirliği nasıl olacak?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Alternatif modeller var. Merkezi yerleştirme sistemi çok adil bir yapı kurdu. Bunu hep beraber kabul etmek zorundayız. Türkiye'nin toplumsal kültürünü, gelişmişlik seviyesini, bu işe bakış tarzını ele aldığımızda adalet gerçekten önemli. 'Sınav yapmakla merkezi yerleştirme sistemini birbirinden ayırmak mümkün değil mi?' diye tartışılabilir. Esas odaklandığımız nokta, ilköğretimden ortaöğretime geçişteki sınavı kaldırmak. Ortaöğretimden yükseköğretime geçişle alakalı henüz bir çalışmamız yok. Öngördüğümüz model nasıl olacak, şimdi onu burada paylaşmak istemiyorum. Çalışmamız tamamlandı. Ana hatlarıyla bir model hazırladık. Ama bunun kararını verecek mercilere de sunulması lazım. Uzmanlarla görüştük. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Konuyla ilgili birçok insan topladık. Yakında eğitim fakültelerinin dekanlarıyla bir toplantı yapacağız. Ardından tasarımızı Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Orada ana hatlarıyla belli olursa kamuoyuyla da paylaşacağız."

Dinçer, "4 4 4 eğitim sistemine geçmek zorunda mıydık?" sorusuna karşılık da "Çabuk geçtiğimiz doğru ama acele geçtiğimiz doğru değil. Acele etmedik. Ama çabuk ve hızlı hareket ettik. İkisi birbirinden ayrı. Acele, kararın niteliğinin bozuk olduğu bir durumu ifade eder. Hızlı ise kararınızın niteliğinin bozukluğunu ifade etmez" şeklinde konuştu.