Eğitim emekçilerinin yalnızca yüzde 38'i ev sahibi

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırma sonucuna göre, eşi ile birlikte eğitim emekçilerinin ancak yüzde 50'sinin otomobil sahibi olduğu, yüzde 38'inin de ev sahibi olduğu belirlendi. Bu oranlar memur ve hizmetliye doğru düşüş gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

Türk Eğitim-Sen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün de eğitim emekçileri için hazırladığı araştırmayı kamuoyuna sundu.

Araştırmada, Türkiye'de ki öğretmenlerin, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha mutsuz oldukları ve olumsuz koşullarla karılaştıkları ifade edildi. Eğitim sistemindeki gelişmeleri olumsuz olarak niteleyen eğitim emekçilerinin geleceğe umutla bakamamakta oldukları ifade edildi. Veriler ışığında değerlendirildiğinde de Türkiye'deki öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından OECD ülkeleri içinde en olumsuz koşullar içersinde olduğunun açıkça görüldüğü söylendi.
 

İki çocuklu hizmetliye bin 299 TL, öğretmene bin 550 TL maaş

2010 Temmuz itibariyle Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol verilerine göre, "evli olması ve eşinin çalışmaması durumunda aldığı aile yardımı ile 2 çocuk için hesaplanan çocuk yardımı ve medeni durum ile çocuk sayısına göre belirlenen asgari geçim indirimine göre hesaplanan" memur maaşlarına göre, hizmetli 13/3 için bin 299 TL, öğretmen 9/2 için bin 550 TL, araştırma görevlisi için bin 801 TL ücret aldığı belirlendi.

Türkiye'de, öğretmen maaşları açısından OECD ülkeleri ortalamasının yarısına bile ulaşılamadığı belirlendi. Araştırmada, "Deneyimli öğretmenlerin durumu da aşağı yukarı başlangıçtaki maaşlarına benzer durumda kalmaktadır. OECD ülkeleri ile arasındaki fark da üç katına çıkmaktadır" denildi.

Araştırmada, yüz binlerce eğitim emekçisinin açlığın ve yoksulluğun kıskacına alındığı, mesleğine karşı küstürüldüğü bu sisteme karşı, tüm eğitim ve bilim emekçilerini ekonomik ve sosyal açıdan doyuran bir alternatif yaratılmadığı sürece, yaşanan sorunların devam etmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi.
 

Eğitim emekçilerinin yarısının evi arabası yok

Eşi ile birlikte eğitim emekçilerinin ancak yüzde 50'sinin otomobili, yüzde 38'inin de evinin bulunduğu belirlendi. Bu oranlar memur ve hizmetliye doğru daha da düşüş gösterdi. Mesleki konumlara göre bakıldığında özel otomobil ve ev sahipliği en yüksek Anadolu-Fen Lisesi öğretmenleri arasında çıktı.
 

Hayatından memnun olanların oranı yüzde 8'de kaldı

Yapılan araştırmanın sonucuna göre, eğitim emekçilerinin yarısının yeterli yaşam standardına ve sosyal yaşama sahip olmadığını düşündüğü belirlendi. Yeterli yaşam standardı ve sosyal yaşama sahip olduklarını düşünenlerin oranı ise yüzde 8'lerde kaldı.
Eğitim emekçilerinin yüzde 21'inin ek gelirlere sahip olduğu ancak, bu ek gelirlerin hiçbirinin maaşlarını aşmadığı ifade edildi.