Ege'ye turist değil mülteciler akın etti

İngiliz turistlerin uğrak yeri Bodrum’da bu yıl sokakları adeta Suriyeli göçmenler işgal etmiş durumda.

Şehriban Kıraç

Antalya’dan sonra en fazla turist ağırlayan Ege’nin gözde mekânları Bodrum, Fethiye, Datça, İzmir de bu turist düşüşünden nasibini aldı.

Turizm dizimizin İstanbul ayağından sonraki ikinci ayağı Bodrum’dayız. İngiliz turistlerin uğrak yeri Bodrum’da bu yıl sokakları adeta Suriyeli göçmenler işgal etmiş durumda. Her parkta, her sokak arasında elinde siyah poşetlerin içindeki can yelekleri ve botlarla Yunanistan’a kaçma planı yapan Suriyeli mülteciler bu yıl Bodrum’a gelecek turistlerin yerini aldı.

 

Herkes şikâyetçi

Sokaklarda adeta in cin top oynuyor. Oteller müşteri bulamamaktan, esnaf iş yapamamaktan, turist ise hem Türkiye’deki güvenlikten, hem de esnafın ısrarcılığından ve içki fiyatlarının aşırı yüksek olmasından şikâyetçi. Hatta bazı turistler restoran hanutçularının ısrarına maruz kalmamak için gidecekleri sokağı bile değiştiriyor.

Muğla’yı geçen yıl temmuz ayında 1 milyon 745 bin ziyaret ederken bu yıl aynı ayda yüzde 5’lik düşüş yaşandı ve bu rakam 1 milyon 653 bin kişiye geriledi. İle gelen turist sayısı bu yılın haziranında yüzde 7, mayısında yüzde 11 ve nisan ayında da yüzde 21 düşüş gösterdi.

Bodrum’da görüştüğümüz otel sahibi, turizm otoritesi ve esnafın hemen hepsinde büyük bir moralsizlik var. Geçen yıllarda günde 300 TL ciro yapan bir hediyelik eşya satan esnaf bu yıl taş çatlasa 150 liralık ciro yapabiliyor. Otel sahibi de “Fiyatları bu yıl yeterince indirdim, 2016’da fiyat kırarsam batarım” diyor. Ayrıca daha önce Bodrum’a zengin İngiliz turistler gelirken bu yıl bunların yerini para harcamayan Polonyalı ve Bulgar turistler almış.

 

Turist huzur arar

Suriye sınırındaki savaş ve son dönemlerde artan terör olayları, özellikle İngiliz turistlerin mekânı olan Bodrum için en büyük kayıp nedeni. Zira bölgedeki temsilciler, İngiltere’de “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı yapıldığını vurguluyor. Nisan, mayıs, haziranda Bodrum’a gelen turist sayısındaki düşüş yüzde 20’ler civarında. Sezon en iyi olasılıkla yüzde 10 düşüşle kapanacak.

Yazın otellerde 20 bin kişinin çalıştığı Bodrum’da yatak kapasitesi yaklaşık 100 bin. Bu yıl 100 bin turist eksik gelecek. Bodrum’a ortalama yılda 1 milyon turist geliyor.

 

Fiyat kırdık, gelen yok

İzmir’de Temmuz 2015’te yabancıların havayolu ile girişlerinde bir önceki yıla göre yüzde 4.73 artış, denizyolu girişlerinde ise yüzde 32.33 azalış oldu. İzmir’e toplam gelen sayısındaki azalış işe temmuzda yüzde 5’i buldu.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu yıl gelen turist sayılarında çift haneli düşüşler olduğunu vurgulayarak, Türkiye genelinde turizm gelirlerinde yüzde 13’lük düşüş yaşanırken Ege’deki düşüşün yüzde 22’yi bulduğunu söyledi. Yunanistan’ın gel gel fiyatlarının bu yıl Ege Bölgesi’ne gelen turist sayılarını da olumsuz etkilediğini vurgulayan İşler’in konuşmasının satır başları şöyle:

- Turizm barışı, huzuru sever. Tunus’taki saldırı, Avrupa’daki İslamofobi ve Suruç saldırısı, haziran ayı ortasındaki seçim, sınavlar, bunların hepsi turizmi olumsuz etkiledi.

- Müşterinin ayağı alışsın gelsin diye fiyatlar yüzde 25-30 kırıldı. Özellikle Almanya pazarında büyük düşüşler yaşandı. Fiyat kırmasaydık gelen turist sayısında büyük düşüş olacaktı. Eylül, ekim aylarında rezervasyon sayılarında yüzde 50’ye yakın düşüşler var. Bu ciddi bir alarm. Fiyat kırdık, yine de gelen yok.

- 2016 şimdiden bitti. Satışlar iyi gitmiyor. 2016 için anlaşmalarımızı şimdi yapıyoruz. 2015’te fiyatlarımızı kırdık. Şimdi 2016’da da fiyat kırmak istiyorlar. Sanki her şey yolunda gidiyor imajı var. Ama böyle değil.

- Şimdi eylülü de kaybetmemek için okulların açılışı 15 gün ertelensin diyoruz. Can suyu olsun diyoruz ama bizi dinleyen yok.

 

Sizin orada olay var mı?

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de iç piyasa ağırlıklı çalıştıkları için az etkilendiklerini ancak yine de geçen yıla göre yüzde 5-8’lik bir düşüş olduğunu söyledi. “Turistlerin yüzde 15’i yabancılardan oluşuyor. Yabancılar orada olay var mı diye soruyorlar. İstikrarsızlık turizmi de etkileyecek. Endişe taşıyan kişi tatil planı yapamaz” diye konuştu.

 

Göçmen sayısı 100 bini aştı

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 81 ilde 1 milyon 905 bin 984 kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Ancak kaçak yollarla gelenler hesaplandığında sayı ikiye katlanıyor. Suriyeli mülteciler Avrupa ülkelerine ulaşmak için özellikle İzmir gibi kıyı illerini tercih ediyor. İzmir’de kayıtlı 68 bin civarında Suriyeli var. Ancak kaçak yolla gelenler de eklendiğinde mülteci sayısı 100 bin kişiyi aşıyor.

 

İflaslar gündeme gelecek

Bodrum Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, önceki yıllarda Kos Adası’ndan bile alışveriş yapmak için binlerce turistin Bodrum’a geldiğini ancak bu yıl ilçedeki Suriyeli, Afgan ve Malezyalı kaçak göçmenler nedeniyle bu sayıda dramatik bir düşüş yaşandığını söyledi. Başeymez, herşey dahil sistemi olduğu için turistin çarşıya çok inmediğini anlatarak, “Böyle devam ederse esnaf iflasları yaşanacak” dedi.

Bodrum merkezde saat ve parfümeri esnafı Emir Gelan: “Satışlarımızda yüzde 40’a yakın düşüş var. Herşey dahil çıkınca turist de otelden çıkmaz oldu. Eskiden İngiliz, Fransız turist gelirdi. Şimdi Polonyalı geliyor. O da alışveriş yapmıyor.”

Bodrum’daki koylara tekne turu düzenleyen Kamil Akyol da “Geçen yıl 30-40 kişiye günde tekne turu yaptırırdık şimdi bu sayı 12 kişiyi bulmuyor. 8 yıldır tekne turu yapıyorum ama bu yıl işler çok kötü” diye konuştu.

 

Kampanya kaliteyi etkiledi

Bodrum Bitez’deki Manuela Hotel’in sahibi Oktay Başyurt, 25 yıldır otel işlettiğini, çok savaş, çok kriz gördüğünü ancak en zor yaz sezonunu geçirdiklerini ifade etti.

Bu yıl fiyat indirimi promosyonu uyguladıklarını anlatan Başyurt, “Bu turizmde kaliteyi çok etkiledi. Fiyatlar ortalama yüzde 20-25 düştü. En az bu yıl fiyatların yüzde 10 artması gerekiyordu. Tur operatörlerinden sürekli ‘fiyat indirin’ baskısı geliyor. Daha nereye indirilecek. Kâr marjı yüzde 15’lere düştü. Turist sayısındaki düşüş çok vahim. Bunun ana nedeni bölgenin yaşadığı savaş ve terör tehlikesi.

Yabancı turist profili de çok değişti. Artık para harcamayan Polonya, Romanya ve Bulgar turist gelmeye başladı. Gelecek yılla ilgili kaygı daha da büyük. Böyle giderse bu işten çıkacak otel sayısı da artar” dedi.

YARIN: ANTALYA