Ege’de yüzler gülecek mi?

SYRİZA’nın dış politikası Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. NATO üyeliğine ve yabancı askeri üslere karşı olan, Ege’de barışçıl çözüm isteyen SYRİZA, Türkiye ile ilişkilerde savunma harcamalarının karşılıklı kısılmasından yana. Kıbrıs sorununa yaklaşımı AKEL ile örtüşüyor.

Barkın Şık / Cumhuriyet

Yunanistan’da seçimlerden birinci parti olarak çıkan Syriza, Türk - Yunan ilişkilerinde savunma harcamalarının karşılıklı olarak kısılmasından yana. Ege Denizi sorununa barışçıl çözüm bulunmasını isteyen parti, NATO üyeliğine ve topraklarındaki yabancı askeri üslere ise karşı.

Yunanistan’daki seçimlerde sandıktan birinci parti çıkan Syriza’nın, savunma ve dışişleri alanında izleyeceği politikalar Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Çözüm bekleyen Ege Denizi ve Kıbrıs sorunu için masanın diğer tarafına oturacak olan Syriza, dış politikada atılacak adımların ABD ve Avrupa’dan bağımsız Yunan halkının istekleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Syriza’nın Kıbrıs meselesine yaklaşımı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) AKEL Partisi ile örtüşüyor. Kıbrıs’ta diyalog konusunda milliyetçi ve neo-liberal partilere göre AKEL özellikle de Dimitris Hristofyas döneminde daha farklı ve olumlu bir tavır sergilemişti. Syriza, uluslararası güçlerin
karışmadığı, garantörlerin olmadığı, iki toplumlu ve bölgeli bir Kıbrıs’ın kurulması gerektiğini savunuyor.
Kurucu devletlere bırakılacak yetkiler, ada karasularının boyutları ve garantörlük hakkı gibi konularda ise Türk tarafı ile yaşanan pozisyon uyumsuzluğunun devam edebileceği değerlendiriliyor.

 

Makedonya açılımı gelebilir

Syriza, Kıbrıs meselesinin yanısıra, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sorunu başta olmak üzere diğer tartışmalı konuların da iki taraf arasındaki müzakereler ile çözülmesini istiyor. Syriza, bu konuda da uluslararası güçlerin soruna müdahil olmaması gerektiğinden yana. Partinin lideri Aleksis Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son Yunanistan ziyareti sırasında iki ülke arasında doğrudan ve samimi bir diyaloğun devamına büyük önem verdiğini ifade ederken, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin Kıbrıs açıklarında bulunmasını ise eleştirmekten kaçınmamıştı. Suriye konusunda ise sorunun çözümü için emperyalist güçlerin bölgeden elini çekmesi gerektiğini savunan Syriza, Suriye’nin kaderinin Suriye halkı tarafından çizilmesini öngörüyor. Syriza’nın yayınladığı parti programının 10. maddesinde de “Barış ve bağımsızlık” vurgusu yapılarak, “Bizim teklifimiz şöyle” deniliyor:

* Çok boyutlu barış arayan bir dış politika izlenmeli.

* NATO’dan ayrılmalı ve Yunan topraklarındaki yabancı askeri üsler kapatılmalı.

* İsrail ile askeri işbirliği feshedilmeli.

* Makedonya’nın resmi adıyla ilgili soruna çözüm bulunmalı.

* Kıbrıs adası yeniden birleşmeli ve adaya yardım edilmeli.