Ege'de sebze meyve ihracatı

Haziran ayında yapılan sebze ve meyve ihracatının umut verdiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri rakamlarına göre bölgeden haziran ayında yapılan yaş sebze meyve ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13, kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 43 arttı.

cumhuriyet.com.tr

Dış pazarlardaki daralma Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilemeye devam ederken, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Haziran ayında gerçekleştirilen sebze - meyve ihracatı umut verdi. Bölgeden yapılan yaş sebze meyve ihracatı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 13, kuru meyve ve mamulleri ihracatı ise yüzde 43 arttı.

Türkiye'nin toplam ihracatında keskin düşüşlerin yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin önemli tarımsal üretim bölgelerinin başında gelen Ege'de yaş meyve sebze ve kuru meyve ihracatında artış yaşanıyor. EİB rakamlarına göre, geçen yılın Haziran ayında bölgeden yapılan yaş sebze meyve ve mamulleri ihracatı 50 milyon 91 bin dolardan 56 milyon 676 bin dolara, kuru meyve ve mamulleri ihracatı 34 milyon 149 bin dolardan 49 milyon 648 bin liraya yükseldi.

Bu dönemde, bitkisel, hayvansal, ağaç ve orman ürünlerinin tümünü kapsayan tarım ürünlerinin toplam ihracatı ise ortalama yüzde 4 oranında arttı. 202 milyon 81 bin dolar olan sektörün ihracat rakamı 209 milyon 974 bin dolara çıktı. 2008 yılının Haziran ayında 26 milyon 617 bin dolar ihracat yapılan su ürünleri ve hayvansal mamullerde bu yılın aynı ayında yüzde 2'lik artışla 27 milyon 186 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

1 Ocak-30 Haziran tarihlerini kapsayan 6 aylık dönemde ise yaş sebze ve meyve ihracatındaki yüzde 4'lük azalış, aynı dönemde Türkiye'nin toplam ihracatında yaşanan yüzde 34,53'lük azalış göz önüne alındığında oldukça düşük bir seviyede kaldı. Kuru meyve ve mamulleri ihracatında ise 6 aylık dönemde yüzde 9'luk artış sağlandı.

Yılın ilk yarısında ihracatında yükseliş yaşanan diğer ürünler ise yüzde 11'lik artışla tütün, yüzde 6'lık artışla zeytin ve zeytinyağı, yüzde 1'lik artışla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu. Haziran ayında sanayi ürünlerinin ihracatında büyük düşüş sürerken, tekstil ve hammaddeleriyle hazır giyim ve konfeksiyondaki düşüşün hız kestiği görüldü. İlk 6 ayda yüzde 33 düşen tekstil ve hammaddeleri ihracatı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18, yine ilk 6 ayda yüzde 27 düşen hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı Haziran ayında 2008'in aynı ayına göre yüzde 16 azaldı.

Deri ve deri mamullerindeki keskin düşüş ivmesinin de azaldığı, 2008 Haziran döneminde bu sektörde 14 milyon 823 bin dolar ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde yüzde 11'lik azalışla 13 milyon 147 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği görüldü. Sektörün ilk 6 aylık ihracat performansında yüzde 39'luk bir düşüş yaşanmıştı.

Bölgenin sanayi ürünleri ihracatıysa aksi bir tablo oluşturdu. Bölgenin toplam sanayi ihracatındaki düşüş Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı. Bu yılın Haziran ayında Ege'nin toplam sanayi ihracatı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 52, ilk 6 ayda ise yüzde 45 düştü. Türkiye'nin toplam sanayi ihracatı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre 35,36, ilk 6 ayda ise yüzde 37,56 düşmüştü. Bölgenin demir ve demir dışı metaller ihracatındaki düşüş artarak sürerken, madencilik ürünleri ihracatındaki azalış Haziran ayında hız kesti.

'Tarımsal ürünler ihracatındaki artış sürecek'

EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, genel anlamda son 6 ayda yaş sebze meyve ve mamullerinde artış trendinin yaşandığını belirterek, ''Bu, hem miktar hem de değer yönünde bir artış. Tüm olumsuzluklara rağmen tarımda özellikle de meyve sebzede artış trendi devam ediyor'' dedi.

Bölgede, sezon itibariyle kiraz, arkasından gelecek olan şeftali ve üzümün öne çıktığını anlatan Türkmenoğlu, ''Ağustos ayında üzümün hasat edilmesiyle ihracat rakamlarında artış sürecek. Kirazda geçen sene rekolte biraz düşüktü, bu sene iyi olduğu için ihracata artı olarak yansıdı. Üzümdeki rekolte beklentimiz de iyi bu sene, en azından geçen seneki aynı miktarlarda bekleniyor. Bu da önümüzdeki aylardaki ihracatımıza olumlu şekilde yansıyacak'' diye konuştu.

Türkmenoğlu, kuru meyve ve mamulleri ihracatındaki dikkati çekici yükselişin hatırlatılması üzerine de ''Üzüm ve incirdeki stoklarımız eridi, bu stoklar eridi'' değerlendirmesinde bulundu. Tekstil ve hazır giyimdeki büyük düşüşlerin de Haziran ayında azaldığının altını çizen Türkmenoğlu, şunları kaydetti: ''Bunu daha önce öngörüp söylemiştik. Dış pazarlardaki stokların bitmesiyle, en yakın tedarikçi olan Türkiye'nin devamlı sipariş almasıyla bu düşüşün yavaşlayacağını bekliyorduk. Üçüncü çeyrek bizim için önemli, buradan bir dönüş olacak, dördüncü çeyrekten itibaren iyileşme hızlanacak diye bir öngörümüz vardı. Ve bu rakamlar da bu öngörümüzü tutturduğumuzu gösteriyor.''

Mustafa Türkmenoğlu, yaz sezonu öncesinde tarım ürünleri ihracatında yıl sonu itibariyle yüzde 15-20 oranında bir artışı öngördüklerini, Haziran ayındaki rakamların bu öngörünün gerçekleşeceğine dair beklentilerini güçlendirdiğini sözlerine ekledi.