Ege’de kayyımlı talan
Paralel soruşturması kapsamında kayyımla yönetilen Koza altın madeni, Kuzey Ege’yi talan ederken, kamu kurumları ÇED kararlarıyla şirketin önünü açıyor.
Hakan DirikKoza altın madeni, paralel yapı soruşturması kapsamında Eylül 2015’te kayyıma devredilmişti. Bu tarihten sonra kapatılmayı gerektiren mahkeme kararları alınmasına karşın, altın madeni işletilmeye devam ettiği gibi, sürekli kapasite artışları gündeme geldi. Şirketin Dikili Çukuralan’daki altın madeni için de 3. kez kapasite artırım isteği bulunuluyor. Bunun için geçen yıl 7 Ocak’ta köy kahvesinde yapılacağı duyurulan ÇED halkın katılım toplantısına, şirket çalışanlarının mekânı tamamen doldurması nedeniyle köylüler katılamadı.
Duyuru saatinden 10 dakika önce başlayıp, 15 dakika sonra bittiği açıklanan toplantıyı, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü “yapılmış” kabul etti. Buna itiraz eden Bergama Çevre Platformu, hukuksuzluğu tutanak altına alarak, toplantının yapılmış sayılamayacağını, yöre halkının katılımıyla gerçekleştirilmesini talep etti. Ancak itirazı dikkate almayan valilik, kayyımla yönetilen şirketin ÇED sürecini işletti. İzmir Çevre İl Müdürlüğü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu da ÇED raporunu yeterli bularak, 23 Ağustos’ta nihai onayını verdi.
Çevreciler, şimdi 5 Eylül’e dek görüş ve değerlendirmeye açılan karara karşı önce itiraz dilekçelerini hazırlıyor. Ardından da ÇED olumlu belgesi mahkemeye taşınacak.
Süreci yakından izleyen çevreci avukatlardan Arif Ali Cangı, “Kayyımdan sonra da Bergama’da değişen bir şey olmadı. Şimdi bir kez daha herkesin Bergamalı olması gerekiyor” dedi.